Bige az agrárminiszternek: egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét

Bige az agrárminiszternek: egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét

Miután hétfőn Nagy István agrárminiszter azzal vádolta meg a műtrágyakirályként elhíresült vállalkozót, hogy kartellezéssel „felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak”, illetve ígéretet tett arra is, hogy kiszámolják, mennyi pénzzel károsította meg a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat, Bige László kedden este nyílt levélben válaszolt a miniszternek. Állítása szerint több milliárd forinttal segítették a magyar gazdákat, mert olcsóbban adták itthon a műtrágyát, mint amennyibe az Németországban került.

Hernádi Zsolt kiadatásáról is beszélgetett Csányi Sándor és Márki-Zay Péter a találkozójukon

Sok mindenről beszélgettek, szerinte az érdekelte elsősorban az OTP-vezért, hogy mik az Orbán Viktor leváltása utáni kormány tervei - mondta el Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Csányi Sándorral folytatott találkozójával kapcsolatban. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint nem politizált Csányi a beszélgetés közben, így a támogatásáról sem biztosította őt, mivel ez szóba sem került.

"Az elmúlt napokban Ön hevesen kampányol a mellett, hogy kiszámolják, mennyivel károsítottuk meg a magyar gazdákat az elmúlt 10 évben…  Segítünk egy kicsit a számolásban Önöknek. (…) Nyugat- Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. Ez azt jelenti, hogy mintegy 29 milliárd 880 millió 107 ezer 885 forinttal segítettünk a Magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények!" "Nézzük meg, hogy néz ki ez ma Európában. A Pétisó (CAN) európai ára a Fertecon független statisztikai irodája szerint tonnánként 610 – 625 euró. Kikötőben, hajóban, ömlesztve a nagykereskedők részére. A végfelhasználói ár big bag-be csomagolva, német régióban tonnánként 700-750 euró között van. Benelux és Skandináv államokban 750-800 euró a tonnánkénti ár. Anglia és Franciaország ettől még magasabb. Mi ehhez képest ma tonnánként 585 áron szállítjuk csomagolva a végfelhasználók udvarára. Ez megkérdőjelezhetetlen tény! - fogalmaz Bige.

A műtrágyakirály kiemelte:

"Ön azt állítja, hogy nem akarunk a magyar termelőknek műtrágyát eladni csak 1 nap ebben az évben. Ehhez képest a valóság az, hogy mi minden nap adunk el műtrágyát a magyar gazdáknak. Idén november hónapban 129 ezer 479 tonnát értékesítettünk magyar termelők részére, többet, mint az egyhavi gyártási kapacitásunk (70 üzletkötő és szaktanácsadó járja folyamatosan a termelőket és kínálja a terméket). Az is igaz, hogy decemberben 1 napos akció keretében fogunk eladni műtrágyát, az úgynevezett Black Friday akció keretében, ahogyan azt már a korábbi években is tettük. Ezen a napon meg lehet venni a 2022 év első 5 hónapjára a teljes műtrágya gyártási kapacitásunkat."

Bige aztán javaslatot is tett a miniszternek:

"Kérem, nézzen körül a portáján. A nitrogén műtrágya ára az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent. 2011-ben a Nitrogénművek által értékesített Pétisó éves átlagára 68 ezer 455 forint volt, 2020-ban 54 ezer 363 forint volt. Kérem, nézzen utána, mennyi volt egy 100 lóerős traktor 10 éve és mennyi most. Ezen felül, növényvédőszer, vetőmag esetében is. Meg fog döbbenni. Ezeken túlmenően nézzen utána, mennyi volt egy tonna kukorica, búza, repce, napraforgó, árpa ára 10 éve és mennyi ma. Már csak a tisztánlátás érdekében."

Bige László szerint "sátáni döntés" a kormánytól a kötelező oltás felelősségének lerázása

Bige László nagyvállalkozóval készített interjút a HVG, melyben elöljáróban a műtrágyamágnás arról beszélt, szerinte a hatalom tönkre akarja őt tenni, hogy olcsón megszerezze birodalmát. Ugyanakkor leszögezte, sem eladni, sem bezárni nem akarja érdekeltségeit. Az első két dózisát követően fertőződött meg a koronavírussal, Bige azonban azt mondja, jól van, s családjával együtt inkább az érdekeltségeit érintő hatósági eljárások viselik meg igazán.

Bige László politikai álláspontját sem rejtette véka alá, mint írta:

 „Ön bátorkodott engem megbélyegezni kommunista vörösbárónak. Mielőtt ezt tette, utána kellett volna, hogy nézzen, hogy én nem voltam úttörő, nem voltam KISZ tag, és nem voltam soha egyetlen pártnak tagja, Önnel szemben. És soha egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét. Ezt ma sem teszem. Ön megbélyegzett engem azzal, hogy hitelt kaptam a szocialista kormánytól. Kellene, hogy tudja, hogy a hitelnek van egyetlen rossz tulajdonsága. Vissza kell fizetni kamataival együtt, amit én természetesen megtettem. Tehát adományként semmit nem kaptam.”

Bige szerint a miniszter azért indított ellene hadjáratot, mert nyíltan elmondta, hogy nem ért egyet a kormány politikájával. „Ön beleállt abba a sorba, ahol megpróbálnak minket tönkretenni. Pedig kellene, hogy tudja, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar vállalat, amely 2010-ig 130 millió euró és 2010 után 450 millió euró értékű beruházásokat hajtottunk végre a saját finanszírozásunkból (kötvény kibocsátás révén), és nem a magyar vagy európai uniós adófizetők pénzéből” – fogalmazott.