Budapest nem fizet, mi lesz a Biodómmal?

Budapest nem fizet, mi lesz a Biodómmal?

Budapest vezetésénél megszülethetett az elvi döntés arról, hogy a főváros nem fizeti ki az állatkertben épülő Biodóm befejezéséhez még hiányzó 20 milliárd forintot - értesült a Népszava. A döntés ugyan elvi, de a lap szerint gyakorlatilag sincs ennyi elköltendő pénze Budapestnek. 

A másik ok, hogy a városházán havi egymilliárd forintot meghaladó fenntartási költséggel számolhatnak, az viszont kérdéses, hogy vonzana-e ennyi látogatót a létesítmény.

A Biodóm szerkezete már elkészült, a végösszeg 63 milliárd forint lenne, de még hiányzik 20 milliárd. A központi költségvetésből finanszírozták, de a kormány 43,7 milliárd forintos plafont határozott meg.

Mi az a Biodóm?

Az állatkert honlapja szerint a monumentális, 1,7 hektáros területű, fényáteresztő, gömbszerű épület belső terében egyrészt helyet kapnának azok a nagytestű emlősállatok, amelyeknek a Pannon Park Biodóm körüli, nyílt kifutóit is szánnák, például az elefántoknak az épületben nagy közös tere lenne. Ezen kívül kisebb emlősök, madarak, hüllők és más állatcsoportok egész évben a Biodómban élnének.

A belső térben alakítanák ki a Pannon-tenger akváriumot is, több mint kétmillió literes cápamedencével. Az állatkert célja, hogy a Biodómmal felidézzék Pannónia egykori ősvadonját.