Szinte biztos, hogy rezsitámogatás is lesz a home office-hoz

Szinte biztos, hogy rezsitámogatás is lesz a home office-hoz

A home office atipikus munkavégzési forma, vagyis

csak a munkaadó és a munkavállaló közös megállapodásán alapulhat,

ha csak az egyik fél akarja, akkor nem megoldható – mondta az InfoRádióban Bodó Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Munka törvénykönyvének otthoni munkavégzéshez kapcsolódó változtatásainak tervezete közül megemlítette,

biztosan lesz rezsiutalvány.

A politikus szerint fontos kérdés az államtitkár szerint, hogy milyen időtartamban lehet az otthoni munkavégzést mint megoldást elképzelni.

A hét bizonyos napjain, esetleg a nap bizonyos óráiban, is lehet távmunkát végezni, és ezt lehetővé kell tenni

– mondta Bodó Sándor. A másik fontos pont, hogy a költségeket ki és hogyan biztosítja. A Munka törvénykönyve fő szabály szerint a költségek vállalását a munkaadónak írja elő, ha távmunkában foglalkoztatja a dolgozót. Otthoni munkavégzés esetén azonban ez másként alakulna.

Havi átalányban tudnak megállapodni a felek, ami a mindenkori minimálbér 10 százalékáig terjedhet

– mondta Bodó. Ez azt jelentené, hogy

a munkavállalónak nem kellene víz-, villany- vagy nyomtatószámlákkal igazolnia a költségeket.

A politikus azt is ismertette, az olyan részletszabályokról, hogy a munkáltató biztosítson-e eszközöket a munkavégzéshez, vagy mi történik akkor, ha a dolgozó ragaszkodik-e a saját eszközéhez, még tárgyalnak a felek.

A munkabiztonsági előírások, munkahelyi balesetek definiálása kapcsán még vannak nyitott kérdések, mint Bodó fogalmazott: „Elég távol vannak a vélemények egymástól.” Az elektronikus eszközök biztonságos használata viszont minimálisan is elvárás, ez az álláspont kezd kialakulni a tárgyaló felek közt.

A tárca a tervei szerint még az őszi időszakban és lehetőség szerint minél korábban parlament elé terjesztené a módosító javaslatokat, mert a vírus második hulláma miatt elképzelhető, hogy újra olyan intézkedéseket kell alkalmazni, amelyek az atipikus foglalkoztatási formákat helyezik előtérbe – mondta az államtitkár a rádiónak.