Bosszúból feketelistára tette a státusztörvényt megtagadó tanárokat a fideszes Klebelsberg Központ

Bosszúból feketelistára tette a státusztörvényt megtagadó tanárokat a fideszes Klebelsberg Központ

Betöltetlen tanári helyek vannak bőven, nagy szükség volna a pedagógusokra. Politikai okokból mégsem veszik vissza a rendszer szemében kegyvesztettnek minősülő ellenálló tanárokat. A Jobbik szakpolitikusa szerint ezzel hazánk jelenét és jövőjét is veszélyezteti a kormány.

Nem hiába nevezték „bosszútörvénynek” a státusztörvényt, amit a Fidesz-kormány az elégedetlen tanárok sztrájkjaira és a pedagógustüntetésekre válaszul vezetett be. Nem veszik fel az állami iskolák azokat a tanárokat, akik tavaly nem írták alá az új szerződésüket, ami már a fideszes jogszabály alapján jött létre – számolt be az RTL Híradó több hozzájuk forduló pedagógus panasza alapján.

Van olyan tanár, akit állítása szerint már 8 iskola is elutasított. A fideszes tankerület vezetője kerek perec megmondta egy igazgatónak, hogy ne vegyék fel.

A csatornához eljutatott levélből az derül ki, hogy a tankerület vezetője nem támogatja az érintett tanár alkalmazását. A Klebelsberg Központ is ezen az ellenséges állásponton van.

A tanárok, a diákjaik és azok szülei vállvetve tüntettek tavaly hónapokon át, de a kormány átnyomta a pedagógusok ellenállását megtörni hivatott jogszabályt. A szeptember végi határidőig több mint 4000 tanár, a még aktív állomány 5 százaléka dönött úgy, hogy nem fogadja el a felülről rájuk kényszerített új jogállást, és ilyen feltételekkel nem tanít tovább. Azóta az anyagi kényszer vagy a pálya iránti elhivatotság hatására többen is meggondolták magukat, azonban a Fidesz rendszerében úgy látszik nincs visszaút a kegyvesztetteknek.

Amikor elmondtam, hogy én a státusztörvényt nem fogadtam el, mindenhol az volt a válasz, hogy akkor nem tudnak felvenni

– mondta el az RTL-nek egy érintett földrajz szakos tanár.

Ő nyolc iskolába is jelentkezett, de azt mondja, mindenhol elutasították. Viszont úgy néz ki, nem az iskolák igazgatói döntöttek így. Van, ahol felvették volna, mindenben megegyeztek, a tantárgyfelosztásban is, hogy milyen órákat fog tanítani, hogyan fog tanítani, hány órája lesz, aztán másnap felhívták, hogy nem tudják felvenni. Ebből az következik, hogy fentről leszóltak: nem szabad felvenni a rendszerellenes tanárokat.

Hasonlóan járt egy másik, matematika-fizika szakos tanár is: „Mondták, hogy reménykednek, és felhívják a tankerületet. Kiment az igazgató, 5 perc múlva visszajött és elmondta, amikor mondta, hogy matek-fizika tanár, akkor kapcsolták egyre feljebb, de végül azt a hírt kapta, hogy nem vehetnek fel.”

Ilyen esetek miatt panaszkodnak a tanárok több facebook-csoportban is. Egyiküknek azt mondta a tankerület, hogy felsőbb utasításra nem veszik fel, tehát a szálak még magasabbra futnak. Egymásikat három különböző fővárosi tankerület is visszautasította. Még óraadónak sem mehetett el.

Nagy Erzsébet PDSZ ügyvivője meg van döbbenve, hogy láthatólag örökre kizárják a státusztörvényt megtagadókat. Szerinte az igazgatók alkalmaznák a visszatérő kollégákat, de a tankerületek megtiltják.

Gyakorlatilag bevallották, hogy bosszúról van szó: „Maguk döntöttek arról, hogy a továbbiakban nem kívánnak köznevelési intézményben dolgozni. A döntést a pedagógusok hozták meg, nem a fenntartók” – válaszolták a Klebelsberg Központtól az RTL kérdéseire.

„Az oktatási rendszer kalodába kényszerítése egyre nagyobb hátrányt jelent majd Magyarország számára!”

Az üggyel összefüggésben megkerestük Ander Balázst, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselőjét:

„Figyelembe véve a pedagógushiányt, különösen bizonyos szakmai területeken: úgymint informatika, idegen nyelv, természettudományok akkor ez nem hiba, hanem bűn ahogy a tankerületek és a kormányzat áll ehhez a kérdéshez” - mutatott rá, majd hozzátette:

Szakmaiatlan döntéseket és mindösszesen a bosszúpolitikát mutatja, hegy ezeket a szakembereket politikai állásfoglalásukért büntetik.

A Jobbik- Konzervatívok azt a Széchényitől származó gondolatot vallja miszerint: Egy nemzet ereje , a kiművelt emberfők sokaságában rejlik. Azaz a pedagógusok büntetésével és az oktatási rendszer kalodába kényszerítésével csak hazánk tudásalapú versenyképessége romlik tovább – foglalt állást Ander Balázs. Ez szerinte egyre nagyobb hátrányt jelent majd Magyarország számára.

(Címlapkép: Dékány Sixtus atya, emeritus zirci apát megszentel egy osztálytermet a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületszárnyában Székesfehérváron az átadás napkán 2022. október 5-én. MTI/Vasvári Tamás)