Fordulat: Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, összeomlás az MSZP-ben

Kiszállt a versenyből.

Mint ismeretes, Botka László ma Vona Gáborral vitázott volna az RTL Klubon, ahol sokan eldönthették volna, kit tartanak Orbán Viktor kihívójának. A kérdés ezzel vita nélkül is eldőlt. A politikus elbukhatott volna harcban is, inkább meglógott a csata elől.

Se kint, se bent nem támogatták

A portál úgy tudja, Botka így indokolta döntését, hogy fő célját, "Orbán Viktor bűnös rendszerének leváltását" nem támogatták "kint”, és

"fontos politikusok nem támogatták bent, saját politikai közösségünkben sem". 

Büszke vagyok arra, hogy pártom 95%-a mellettem állt, amikor új politikai tartalmat, valódi baloldali politikát hirdettem. Mellettem állt akkor is, amikor kimondtam: egy út vezet a győzelemhez, a közös lista-közös jelöltek-közös miniszterelnök-jelölt politikája a demokratikus oldalon" - írja Botka László, aki sajnálja, hogy "ez a recept nem kellett néhány politikusnak". Hozzátette:

"nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, de ha másnak sikerülne, beállok mellé".

Nem leváltani, hanem együtt élni akarnak a NER-rel

A 444 úgy értesült, Botka visszalépését azzal is indokolta, hogy

"jelentős ellenzéki erők, illetve a szocialista párton belüli csoportok sem akarták leváltani a NER-t, hanem együtt élni vele."

Teljes az összeomlás, Ujhelyi is lelép

Botka László után nem sokkal, bejelentette távozását az MSZP alelnöke, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is.

Közleményében "méltatlannak és vállalhatatlannak" nevezi azt, ami a baloldalon történik, hozzátéve:

"Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé."

„Bár töretlenül vágyom a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tudok felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet”

 - írja a politikus.

"Fideszes ügynökök rohama" késztette lemondásra Botkát

Botka László szegedi sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette:

visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől.

A szocialista politikus drámaian rövid, mindössze egyperces beszédében

"fideszes ügynökök rohamával"

magyarázta visszalépését. Elmondta még:

hibázott, mikor azt hitte, hogy a demokratikus ellenzék tagjai le akarják váltani a NER-t, miközben csak túlélésre játszanak.

Botka megköszönte az eddigi támogatást.

Botka: a kormányváltást akaróknak csak a Jobbik maradt

"Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és - számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele" - írja a politikus. "A Fidesz néhány ügynökének azonnali média-megjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít

A Kapitány se hallgatta el véleményét. 

 

Naná, hogy Szanyi is megszólalt az MSZP összeomlása ügyében, és nem tagadta meg magát

A Kapitány rangjához méltóan tengerészeti megközleítést alkalmazva azt írta a Tumblr-en:"Nekem valahogy most hajózási tapasztalatok jutnak az eszembe."A sejtelmes mondat több féle képzettársításra ad alkalmat. Gondolhatunk akár arra is, hogy "a kapitány hagyja el utoljára a süllyedő hajót", de ismerve Szanyit, simán belefér az is, hogy

További cikkeink:

Egy DK-s politikus szerint a Jobbiknál is kiköthetnek az MSZP szavazói

A magát megnevezni nem kívánó forrás azt mondta, a szocialistáktól távozó szavazók részben kiköthetnek majd a DK-nál, az LMP-nél és más balos pártoknál is, de a Jobbiknál is, ezért a végén Botka lemondásának mérlege negatív lesz.A névtelen DK-s szerint az MSZP innentől kockázatot jelent a baloldalon, mert nem tudni, mi lesz a következő lépésük.

A szocik megfutamodtak, elmarad a Vona-Botka-vita

A múlt hét közepén szivárgott ki, hogy ma estére ellenzéki kormányfőjelölti vitát szervez az RTL Klub. A Magyarul Balóval cím műsorban csapott volna össze Vona Gábor és Botka László. Molnár Gyula, a történelme legrosszabb közvélemény-kutatási eredményét produkáló MSZP elnöke mai sajtótájékoztatóján az Alfahír kérdésére elismerte: nem lesz csörte.

Molnár becsomagolva ugyanazt mondta, mint Botka: a szoci szavazók a Jobbikra szavazhatnak

Molnár Gyula MSZP-elnök Botka László hivatalos szegedi lemondása után tartott sajtótájékoztatót Budapesten. A politikus szerint "néhány politikai párt egyéni szándéka miatt" nem jöhetett össze a Botka László-féle összefogás, a szegedi polgármester pedig nem akarta, hogy az a személye miatt ne valósuljon meg.

Már nyár elején megjósolták: októberben kicsinálják Botkát - ők állnak a háttérben

Cikkükben azt írták, a pártban súlyos érdekellentétek vannak, a Botka-ellenes kör egyik vezére pedig Puch László expénztárnok, a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld újságok tulajdonosa. Az említett lapokban rendszeresen súlyos milliókért hirdet a kormány, az pedig nyílt titok, hogy sokan a Fidesz beépített embereinek tartják az öreg szocikat.

Jobbik: "itt nemcsak az MSZP omlott össze, hanem a teljes baloldal"

Egyetlen egy kormányváltó erő van ma Magyarországon, ez pedig nem más mint a Jobbik - vonta meg a hétfői nap konklúzióját Jakab Péter. A legerősebb ellenzéki szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy az MSZP elvesztette a miniszterelnök-jelöltjét. Jakab Péter szerint ugyanakkor fontos hangsúlyozni, „itt nemcsak az MSZP omlott össze, hanem a teljes baloldal".

Vona: most már világos, aki kormányváltást akar, csak a Jobbikra szavazhat, a többi elveszett voks

Vona Gábor nem örül Botka László lemondásának, hiszen készült a ma esti televíziós vitára a szocialisták most ex-miniszterelnök-jelöltjével. "Élőben és nyilvánosan szerettem volna bizonyítani, hogy alkalmasabb vagyok Orbán Viktor leváltására és az ország vezetésére, és hogy jobb programunk van hazánk felemelésére." - nyilatkozta a portálnak a Jobbik elnöke.