Bolsonaro: a bűnözők úgy fognak megdögleni az utcán, mint a csótányok

Bolsonaro: a bűnözők úgy fognak megdögleni az utcán, mint a csótányok

Jair Bolsonaro, brazil elnök mindent bevetne, hogy végre rendet tegyen a bandaháborúktól sújtott dél-amerikai állam utcáin. Hétfői interjújában ismét arra szólította fel a kongresszust, hogy fogadják el azt a törvényt, ami a hatóságok számára lehetővé tenné a bűnözőkkel szembeni intézkedés során a jelenleg illegálisnak minősülő eszközök használatát.

A törvény szerint bővülnének az állampolgárok önvédelmi jogai, ami által megúszható lenne a vád alá helyezés abban az esetben, ha valaki vészhelyzetben lelövi támadóját, valamint indokolt esetben a rendőrök fegyverhasználata is enyhébb megítélés alá esne. Ezzel hatékonyabbak lehetnének a bűnüldözésben, jelenleg ugyanis egyenlőtlen feltételekkel kell harcba szállniuk.

A Guardian idézi Bolsonaro szavait is, miszerint

„ha elfogadjuk ezt a törvényt, ezek az emberek (a bűnözők-szerk.) úgy fognak megdögleni az utcán, mint a csótányok, és ennek így kell lennie”.

Az elnök úgy véli a rendőröket inkább kitüntetni kéne, ahelyett, hogy bíróság elé cibálják őket.

Bolsonaro ezzel tovább bátorította a rendőröket, akik elnöksége alatt már több gyilkosságot követtek el, mint az elmúlt 15 évben bármikor. São Paulóban hat hónap alatt 414, Rio de Jaineróban 881 embert lőttek le.