Brenner Koloman: Azonnal állítsák le az ellenzékiek Pegasus-kémszoftverrel való lehallgatását!

Brenner Koloman: Azonnal állítsák le az ellenzékiek Pegasus-kémszoftverrel való lehallgatását!

A Jobbik-Konzervatívok politikusa ezen kívül magyarázatot követelt az Orbán-kormánytól arra, hogy kiket, milyen módszerrel és milyen alapon hallgattak le. Szorgalmazta az ügynöklisták nyilvánosságra hozását is.

Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese pénteken, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót a „Pegasus kémszoftver téged is lehallgat?” címmel.

Mint mondta, 2021 nyara óta nem adott a fideszes kormány egyértelmű és megnyugtató válaszokat arra nézve, hogy ki ellen, milyen formában és milyen jogalapon folytatott az Orbán-kormány politikai célzatú lehallgatásokat.

A hírek szerint ugyanis ez ellenzéki újságírókat és politikusokat is érintett annak idején – idézte fel Brenner Koloman.

Beszámolt róla, hogy szerdán ülésezett az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, és jóváhagyott egy olyan jelentést és ajánlást, amely azonnal három hónapos határidővel felszólította többek között az Orbán-kormányt, hogy adjon átfogó választ arról, hogy kiket figyeltek meg ezzel a kémszoftverrel. Ez az ajánlás meg is tiltja az érintett kormányoknak ennek a kémszoftvernek a használatát arra az időszakra, amíg a vizsgálat tart.

Tegyük hozzá, hogy a Pegasust és a hasonló kémszoftvereket általában olyan latorállamok szokták használni, akik a saját ellenzékükkel szemben fegyverként használják.

Brenner Koloman 2018 óta tagja ennek a 46 tagállam politikusait tömörítő szervezetnek. A Pegasus-ügyet tárgyaló ülésen személyesen is felszólalt, és mint egy érintett ország konzervatív, ellenzéki képviselője nyugtalansággal szemlélte, hogy ebben a lehallgatási botrányban a Varga Judit, azóta leváltott igazságügyi miniszter is érintett volt, aki ráadásul átadta a lehallgatások elrendelésének jogát annak a Völner Pál államtitkárnak, aki azóta belebukott egy korrupciós ügybe és a vádlottak között szerepel.

A végrehajtómaffiával kapcsolatos ügy egyik legfontosabb vádlottja, Völner Pál alkalmanként 3-4 millió forint kenőpénzt fogadott el.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy azonnal hajtsa végre az Európai Tanács jelentésében foglaltakat.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)