Brüsszelnek nem tetszik, de nem is ellenzi a kerítést

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerint a határőrizet tagállami felelősség, de a nemzetközi jogot tiszteletben kell tartani.

Az emberi jogok mellett Natasha Bertaud külön kiemelte annak az elvnek a tiszteletben tartását, hogy senkit sem szabad olyan országba visszatoloncolni, ahol élete, testi épsége nincs biztonságban.

A migrációs ügyekért felelős szóvivő emellett annyit mondott, hogy a bizottság nem a kerítések alkalmazását tartja a legjobb megoldásnak. "Csak nemrég bontottuk le a falakat Európában, nem kellene ismét felhúzni őket" - mondta Bertaud. Brüsszel más intézkedéseket javasol, de azt a szóvivő nem részletezte, hogy pontosan miket. Eddig úgy tűnik, hogy az Európai Uniónak nincs egységes megoldási javaslata a menekülthullám kezelésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán jelentette be, a kormány arról döntött, hogy a magyar-szerb határ 175 kilométeres szakaszán négy méter magas kerítést kell építeni, az intézkedést Pintér Sándor belügyminiszternek jövő szerdáig kell előkészítenie.