Véres tüntetések miatt elakadt a Budapest-Bamako rali

Véres tüntetések miatt elakadt a Budapest-Bamako rali

A 24.hu úgy értesült, hogy megállni kényszerült a Budapest-Bamako rali, miután a guineai kormány hétfőn este jelezte a szervezőknek: az előzetes megállapodás ellenére nem haladhatnák át az ország második legnagyobb településén, Labén. A lap újságírója, Katz Dávid is részt vesz a versenyen.

Guineában Alpha Conde elnök alkotmánymódosítási terve miatt törtek ki tüntetések, a 200 ezres Labéban nem hivatalos információk szerint eddig három ember vesztette életét az utcai összecsapásokban.

A főszervező, Szabó Gál András közölte a 24.hu-val, hogy a futam történetében ez az első eset, hogy egy kormány nem tudja garantálni a biztonságukat, és egyelőre tervezik az útvonalat, hogy milyen irányban haladhatnak tovább Sierra Leone felé. A guineai kormány viszont ígéretet tett nekik, hogy ezer katonát küldenek a védelmükre.

A rali nagyjából 600 fős mezőnye jelenleg a szenegáli St. Luisban van.

Szabó Gál Andrással 2018-ban beszélgettünk arról, hogy mit pontosan mit is jelent a Budapest-Bamako:

Trabanttal is nekivágnak a sivatagnak, pénteken indul a világ legnagyobb amatőr ralija

Szabó Gál András, a Budapest-Bamako-rali kitalálója és szervezője azzal kezdte, hogy az egész egy őrült ötletként indult, amiből aztán a világ legnagyobb amatőr ralija lett."Versenyzők és kalandorok közös ünnepe" - talán így foglalható össze legjobban a verseny szellemisége, a mottója mellett, ami így hangzik:"Bárki. Bármivel. Bárhogy."