Épül-szépül a kormánypárti online médiabirodalom - Régiós portállal puhítanák Budapestet

Folytatódik a megyei médiapiacok bekebelezése.

Tóth Gábor Szilárd még 2015-ben kisebbségi tulajdonosként szállt be az adóforintokkal padlásig kitömött Pesti Srácok kiadójába, az Insider Média Kft.-be, politikai elkötelezettsége így nem is lehet kétséges. Az Átlátszó veszprémi forrásai szerint a férfi ráadásul kiváló kapocsaltokat ápol az olyan, helyi Fidelitasból indult politikusokkal, mint Mihálovics Péter Bakony-Balaton fejlesztési miniszteri biztos, vagy Óvádi Péter veszprémi önkormányzati képviselő.

Így annyira nem meglepő, hogy a tulajdonában lévő Bakony-Balaton Média Kft. 2011-2015 között több alkalommal is nyert közintézmények tájékoztatására kiírt tendereket.

A Bakony-Balaton Média nemrég Budapestnet néven indított egy fővárosi portált. Látszik, hogy már jó ideje tervben volt a kezdeményezés: a domaint 2014-ben regisztráltatta a cég, de a portál csak 2016 decemberében startolt.

Az oldal szerkesztője a Habony-média egyik zászlóshajójának számító szennylapba, a Lokálba is írogató, vehires sportújságíró: Zatkalik Dániel.

Az oldal tartalmát vizsgálva egyelőre nyomát sem látni a Lokálra hajazó csúsztatásoknak, lejáratásoknak, vagy eszement bulvárorgiának: tényszerű, de láthatóan inkább a kormányzati sikerpropagandára fókuszáló hírszelekció a jellemző, valamivel több regionális témával, mint egy átlag országos híroldal esetében szokás lenne.

Formátuma viszont nagyon is hajaz a Vehir.hu-éra és az is feltűnő, hogy az oldalon a veszprémi sportaréna és a helyi Méz Rádió kapott hirdetési lehetőséget (a Vehirrel ellentétben itt egyelőre nem a NER-propagandát ontó bannerek az oldal főszereplői, de ami késik, nem múlik).

A veszprémi portállal ellentétben a Budapestnet egyelőre nem tagja a Regon nevezetű, Fidesz-közeli - a Pécsi Újságot, és a Szeged Ma-t is soraiban tudó - regionális online médiaszövetségnek, de a csatlakozás valószínűleg csak idő kérdése.

Érdekes adalék, hogy a Regon-csoport vezetője és a hasonló nevű részvénytársaság vezérigazgatója az az Oltyán József, akit korábban MSZP-közeli, Zuschlag János köreihez sorolt üzletemberként volt ismert.

Oltyán a régió nem hivatalos honlapjának, a szintén Regon-tag Bácsmegye.hu-nak is alapító-főszerkesztője. Ez az oldal már iskolapéldája a kormányközeli médiafanfároknak: a friss tartalmak között olyan "cikkeket" találunk, mint például az uniós pénzből kipofozott vadászkúriában éldegélő izsáki polgármestert mosdató iromány.

Ezek alapján úgy tűnik, ismét működésbe lép a jól ismert kormánypárti médiarecept: egy hivatalos, vagy félhivatalos ernyőszervezet alatt összefogott, tollba mondott tartalmakkal operáló, egymást körbehivatkozó és egymáshoz ezer szállal kötődő médiabirodalom épülget, egyelőre fű alatt.

Ne legyenek kétségeink afelől, hogy a kampányidőszakra ezeknek a látszólag ártalmatlan portáloknak a többsége ugyanúgy ontani fogja magából az Orbán-kormányt felmagasztaló anyagokat, és a legerősebb kihívó Jobbikot ekéző álhírek garmadáját. Inkább nem kívánunk hozzá jó szórakozást.

Alternatív hírportált indítottak a meghamisított Orbán-interjú miatt kirúgott dolgozók

Az interjú módosítását Veszprémben, a Pannon Lapok Társaságának központi szerkesztőségében követték el. A Veszprémkukac.hu információi szerint a kiadónál azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek, valamint Földesi Gábornak, a veszprémi Napló digitális menedzserének.