Bulgária kiadja a Charlie Hebdo elleni merénylet egyik tettesének sógorát

A szófiai városi bíróság keddi közleménye szerint a húszéves francia férfi a múlt heti meghallgatásán tagadta az ellene felhozott vádakat, és maga is mielőbbi kiadatását kérte Franciaországba.

Emellett kifogásolta bulgáriai őrizetben tartásának körülményeit. A szófiai ügyészség tagadta, hogy bármi felróhatót követtek volna el ellene, és leszögezték: ugyanúgy bántak vele, ahogy minden más őrizetessel.

A francia férfi idén július 26-án - Magyarországon és Szerbián át - érkezett vonattal Bulgáriába, közlése szerint turistaként.

Két nappal később a Kapitan Andreevo-Kapikule bolgár-török határátkelőnél belépett Törökországba, ahonnan azonban öt évre ki volt tiltva, ezért azonnal visszatoloncolták Bulgáriába.

Ott őrizetbe vették, miután Franciaország július 29-én európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Hamydot azzal gyanúsítják, hogy csatlakozni akart Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezetéhez.

Hamyd nővére volt a felesége a dzsihadista Chérif Kouachinak, aki 2015. január 7-én fivérével, Saiddal behatolt a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, és 12 embert megölt, 11-et pedig megsebesített. A merénylet másnapján Hamydot is őrizetbe vették, de két nap után szabadon engedték, mert nem találtak a bűnösségére bizonyítékot.

Egy nevének elhallgatását kérő párizsi illetékes múlt hét hétfőn közölte, hogy a férfiről 2014 augusztusa óta tudták, hogy szélsőséges iszlamistákkal áll kapcsolatban.