Burkoltan támogatja a magyar állam Kijev háborúját?

Elfogadhatatlannak tartja a Jobbik, hogy a kárpátaljai magyar pedagógusoknak juttatandó magyar állami támogatást Ukrajna megadóztatja. Kérdés, a kormány dilettáns volt-e az ügyben vagy tudatosan támogatja az „ukrán hadi gépezetet”.

Sajtótájékoztatón idézte fel Szávay István, hogy a kormány április 13-i bejelentése szerint több mint 650 millió forinttal szeretné támogatni a kárpátaljai magyarságot. A Jobbik alelnöke kifejtette, üdvözlik a kezdeményezést, amelynek révén
  • 486 millió forintnyi jövedelem-kiegészítést kaphat csaknem 2000 kárpátaljai pedagógus,
  • 116 millió forintot különítenek el 4000 óvodáskorú magyar gyermek étkeztetésének támogatására,
  • és további 50 millió forintot lelkészek munkájának segítésére.

Nem maradna pedagógus

Szávay István megjegyezte, a támogatás ismét az OTP Bankon keresztül fog kijutni, de reményét fejezte ki, hogy a bank most már jobban oda fog figyelni a magyar nyelvű ügyintézésre és nyelvhasználatra, valamint arra, hogy minél több magyar alkalmazottat foglalkoztasson.
„A Jobbik a kárpátaljai magyar megmaradás mellett mindig is elkötelezett magyar pártként minden olyan kormányzati kezdeményezést, lépést üdvözöl, amely a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyar közösségen kíván segíteni”
– fogalmazott Szávay István, hozzátéve, hogy erre a támogatásra különösen nagy szükség van, hiszen a közszférában nagyon alacsonyak a bérek a Kárpátalján, és azzal fenyeget a helyzet, hogy nem marad pedagógus, aki az ottani magyar közösséget tanítani tudja.

Pénzek az ukrán államkasszába

Ugyanakkor – mondta – a támogatásokról „aggasztó hírek jelentek meg a kárpátaljai magyar sajtóban”. Mint kifejtette, a pedagógusoknak juttatott forintokat Kijev meg fogja adóztatni:
15 százalékos jövedelemadóval és 1,5 százalékos úgynevezett rendkívüli hadiadóval sújtják a magyar állami támogatásokat.
Ez az összeg éves szinten 60-70 millió forintot tehet ki, ráadásul ennek mindössze 10 százaléka marad helyben a megyei tanácsnál, 90 százaléka viszont közvetlenül Kijevbe jut.
„Ez azt jelenti, hogy a magyar állam éves szinten 60-70 millió forinttal a kijevi háborús gépezetet támogatja, ami elfogadhatatlan”
– hangsúlyozta a Jobbik országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy az érintett pedagógusok a 180 ezer forintos éves támogatási összegből így 30 ezer forinthoz hozzá sem fognak jutni. Megjegyezte, 30 ezer forint most több mint egyhavi fizetés Kárpátalján. Szávay jelezte, az nem derült még ki, hogy ez az adóteher az óvodások étkeztetésének és a lelkészi munka támogatását is sújtani fogja-e, de ha igen, akkor „újabb súlyos milliókról beszélhetünk, amelyek az ukrán államkasszába kerülnek”.
 
A Jobbik választ vár a magyar kormánytól arra, hogy
„miért nem lehetett letárgyalni az ukrán állammal, hogy ezek a támogatások adómentesen juthassanak el az érintettekhez?”

Háttéralku a hadigépezet támogatásáról?

Szávay István rámutatott, azért is érthetetlen mindez, mert ukrán állami feladat magyar állami támogatásáról van szó, így igazán indokolt lett volna, hogy a magyar állam adómentességet kérjen ezekre a támogatásokra. „Nagyon szeretnénk bízni abban, hogy nem valamiféle háttéralkuról van szó, amelynek részeként e támogatások háborús célokra történő felhasználására a magyar állam illetékesei rábólintottak volna” – hangoztatta a Jobbik alelnöke.
 
Hozzátette, a kormány vagy rendkívül amatőr, dilettáns és nemtörődöm módon vagy tudatosan támogatja évente több tízmillió forinttal az ukrán háborús gépezetet.
 
Szávay István kifejtette, a háborúnak minél hamarabb véget kell vetni, mivel az senki érdekét nem szolgálja Ukrajnában. „Magyarország abban érdekelt, és a Jobbik mindent megtesz azért, hogy Ukrajnában béke legyen, és az Ukrajna területén élő nemzetiségek, köztük a magyar nemzeti közösség tagjai békében, jólétben és jogbiztonságban élhessenek” – fogalmazott. Hozzátette, elvárják a magyar kormánytól annak kikövetelését, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozása csak világos feltételek mellett történhessen meg, a nemzeti közösségek jogainak biztosításával.
 
Utalva a Kollégium a Jövőért Alapítvány által meghirdetett adománygyűjtésre, Szávay István azt mondta, a Jobbik által összegyűjtött adományok „garantáltan célba fognak jutni, garantáltan magyar családokhoz fognak eljutni”.