Nincs titkolózás, nincs virágnyelv: egyszerűen orvoshiány miatt zárt be egy Fejér megyei település orvosi ügyelete

Nincs titkolózás, nincs virágnyelv: egyszerűen orvoshiány miatt zárt be egy Fejér megyei település orvosi ügyelete

Sajnos az ügyeleti ellátásban nincs elegendő orvos, hogy tovább biztosítsuk a Cecei Központi Orvosi Ügyelet működését – közölte kedden a település Facebook-oldalán Fazekas Gábor polgármester. Cece nagyközség vezetője így jelentette be, hogy a település lakosainak ezentúl átlagosan tíz kilométert kell utazniuk, ha ügyeleti ellátásra szorulnak.

„Sajnos e témában nem is nagyon várhatunk gyors javulást, hiszen az orvoshiány országos probléma”

– érzékeltette a körülményeket a polgármester.

A képviselő-testület kényszerű döntése értelmében 2022. június 30-án a cecei telephelyű Cecei Központi Orvosi ügyeletet megszüntetik, az ellátást az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. látja el 2022. július 1-től Sárbogárdon és Simontornyán, tehát a cecei betegeket is itt várják a jövőben.

A Fejér megyei Cecétől Sárbogárd 13, míg Simontornya 8 kilométer távolságra helyezkedik el. Menetrend szerinti buszjárat nagyjából óránként közlekedik a települések között, de este 10 óra után aligha marad más lehetőség az autózáson kívül.

Az egészségügyi rendszer napról napra, gyakorlatilag a túlélésért vívott harca kapcsán épp ma számoltunk be arról, hogy a Mohácsi Kórházban is osztálybezárásra került sor, amit a főigazgató csupán „szakmaspecifikus koncentrációnak” nevezett. Ennek értelémben Mohácson már nem lehet szülni, a jó hírű szülészetet ugyanis bezárják és a kismamákat a közel 50 kilométerre lévő pécsi egyetemi kórházba küldik.

Egyébként a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja nemrég rámutatott, a NEAK legutolsó adatai alapján 668-ra nőtt a betöltetlen praxisok száma, azaz jelenleg minden 10. magyar állampolgárnak nincs állandó háziorvosa. Őket más praxisok háziorvosai látják el, jellemzően helyettesítéssel, ez a helyzet azonban egyrészt tovább terheli az adott területen az alapellátás ellátórendszerét, másrészt az ott élő lakosság egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése egyértelműen korlátozott – fogalmazott a kamara.

Mindeközben a háziorvosi korfa vizsgálata további veszélyeket jelez az ellátórendszer működőképességének jövőbeli biztonsága szempontjából, hiszen a háziorvosok több mint fele már elmúlt 60 éves.