Vége az őrületnek?! A Facebook törölni fogja az oltásellenesek megosztásait

Vége az őrületnek?! A Facebook törölni fogja az oltásellenesek megosztásait

A Facebook még hétfőn közölte, hogy komoly lépéseket fog tenni a hálózaton közzétett oltásellenes, téves információk megfékezése érdekében, különös tekintettel a koronavírusra vonatkozó hamis állításokra – írja az Index a Huffpostra hivatkozva.

Az azonnal életbe lépő intézkedés például olyan felhasználókat, csoportokat és oldalakat érint, amelyek többek között olyanokat állítanak, hogy:

  • „a Covid–19-et emberi kéz alkotta, illetve valahol gyártották, gyártják”,
  • „a vakcinák nem alkalmasak arra, hogy megállítsák a vírust”,
  • „biztosabb inkább megkapni a vírust, mint beoltatni magunkat”,
  • „a vakcinák veszélyesek, fertőzést vagy autizmust okozhatnak”.

A vakcinaellenes tartalmaknál eleinte csak csökkentették a láthatóságot, de nem törölték azokat, és a posztolókat vagy a terjesztésért felelős személyeket sem tiltották ki.

A Facebook szóvivője azt nyilatkozta a HuffPostnak, hogy a cég nem hozza nyilvánosságra a „végrehajtási küszöbértékeket” (tehát hogy pontosan hány ilyen poszt után mennyire időre függesztik fel vagy tiltják ki örökre a felhasználók fiókját), azért, hogy a „rosszhiszemű felhasználók” ne tudják kijátszani a rendszert - írta a portál. 

"Ezek az intézkedések közegészségügyi szervezetek útmutatásain alapulnak. E szervezetek szerint a Covid–19-ről és az oltásokról szélesebb körben elterjedt félretájékoztatás hozzájárul a Covid–19-vakcina iránti gyanakváshoz, amely azonnali és hosszú távú fizikai egészségkárosodást okozhat az egész világon"

- nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Facebook-szóvivője.

Nyilván, a kérdés adott, az antidemokratikusan működő, nemzetek felett álló hightech cég mennyiben felelős egyáltalán az álhírek terjedésében, és mennyi joga van beavatkozni a szólásszabadságba.