Civakodik Tarlós és a kormány: csúszik a metrófelújítás

Február óta húzódik a buszbeszerzésekkel kapcsolatos döntéshozatal, amely mögött Tokody szerint egyértelműen a kormány és a főváros harca húzódik meg. Tarlós István korábbi sajtótájékoztatóján egyértelművé tette: ha májusban nem sikerül döntést hozni a buszok beszerzéséről, akkor veszélybe kerül a felújítás határidőre történő megkezdése. Tekintettel az M3-as metróvonal kritikus állapotára, a kormány minden halogatással naponta félmillió utas életével játszik.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a felesleges és kártékony csörtét, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy határidőre megkezdődhessen az M3 metróvonal felújítása.

Tarlós: valakinek a kormánynál lépnie kell

Tarlós István főpolgármester egy pénteki budapesti könyvbemutatót követően jelezte, hogy június 8-ára hívta össze a Fővárosi Közgyűlés következő ülését, ahol döntés születhet a 3-as metró rekonstrukciója miatt szükséges járműpótlásról. Mint mondta, ha ennél tovább húzódik a dolog, akkor annak érezhető hatása lesz a 3-as metró felújításának megkezdésére. "A képtelen állapotot fel kellene oldani" - nyomatékosította a főpolgármester.

A tervek szerint a novemberben kezdődő metrófelújítás miatt, a szerelvények kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása lenne szükséges.

Tarlós István azonban elmondta: egy érvényes kormányhatározat szerint az egyetlen szóba jöhető forrásból, az Európai Beruházási Bank hiteléből a kormány letiltotta a buszvásárlást.

"Ezzel párhuzamosan pedig mindenféle emberek megszólalnak naponta, és azon fáradoznak, hogy rávegyék a fővárost a buszvásárlásra."

Valakinek a kormánynál lépni kellene, hogy annullálják a buszvásárlás tilalmáról szóló határozatot - tette hozzá. Tarlós István hangsúlyozta: számára az a fontos, hogy időben megérkezzen a megfelelő számú csuklós busz, és a 3-as metró felújítását időben meg tudják kezdeni. Közölte, készen állnak a kormánnyal való egyeztetésre, de eddig még nem kaptak megkeresést.