A civil szervezetek szerint a Kúria döntése 1,7 millió ember győzelme

A civil szervezetek szerint a Kúria döntése 1,7 millió ember győzelme

Ahogy már korábban beszámoltunk róla az NVB a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdító civil szervezetekkel szembeni kifogások elbírálásakor arra jutott, hogy a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, ezért az érvénytelen szavazásra buzdítás visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

Ezek alapján megállapította az NVB, hogy az Amnesty International Magyarország (AI), az Artemisszió Alapítvány, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület, a Patent Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület, az Ökotárs Alapítvány, a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft., a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanilla Transznemű Egyesület megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson.

Az NVB a jogsértőket egyenként 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezte.

A civilek szerint az Orbán-kormány több mint 1,6 millió magyart hallgattatna el

A népszavazáson érvénytelen szavazás mellett kampányoló szervezetekre kiszabott bírság annak a hatalmas közösségnek az elhallgattatását célozza, amelyik demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását - írták civil szervezetek az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben.

A bíróság pénteken érdemben bírálta el az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a 15 civil szervezet felülvizsgálati kérelmeit, megváltoztatta az NVB marasztaló határozatait és a kifogásokat elutasította.

Kúria szerint nem volt jogsértő, hogy civil szervezetek az érvénytelen népszavazás mellett kampányoltak

A Kúria szerint nem jogsértő, hogy civil szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak, ezért a bíróság megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezzel ellentétes tartalmú határozatát. A bíróság szerint a civil szervezetek kampányukkal a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat gyakorolták.

A civil szervezetek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben azt írták, a Kúria döntése nemcsak számukra, hanem a népszavazáson érvénytelenül szavazó 1,7 millió ember számára is győzelem.

Mint írták, a bíróság különböző tanácsai öt ügyből háromban úgy döntöttek, jogsértőek voltak az NVB határozatai illetve az általa kiszabott bírságok, amelyekkel összesen 9 millió forintra büntette az érvénytelen népszavazásra buzdító civileket.

Hozzátették: három ügyben a Kúria megállapította, hogy a civil szervezetek kampánya teljesen legitim és jogszerű volt.

A másik két ügyben egy másik kúriai tanács azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság kérelmét, és helybenhagyta az NVB által kiszabott 3 millió forintos bírságot, illetve bírság kiszabása nélkül szintén érdemi vizsgálat nélkül utasította el az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság beadványát; mindkét szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul.

A megbírságolt szervezetek szolidárisak egymással, ezért közösen fizetik ki a bírságot és tovább folytatják a munkát annak eltörlésére – olvasható a közleményben.