Csaba László: a mindenhatóság mítoszának csúfos vége lesz

Csaba László: a mindenhatóság mítoszának csúfos vége lesz

Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal – mondta Csaba László közgazdász, akadémikus a Magyar Hangnak adott interjújában. A szakértővel többek között a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről is beszélgettek, ám ezekről lesújtó véleménnyel volt:

„A mostanáig nyilvánosságra hozott gazdaságmentő intézkedések nem igazán hatékonyak, és el is késtek. Ahogy a munkavállalók és a munkáltatók megállapították, már az előtt megbukott az intézkedéscsomag, hogy egyáltalán elindult volna. Ahogy az egészségügyi, úgy a gazdasági intézkedésekből is kiviláglik, nagyon nagy a szakadék a döntéshozók és a döntések által érintettek között. Azt is mondhatnám, párhuzamos világban élnek.”

Csaba László szerint valódi segítség híján a kisebb vállalkozások közül nagyon sok tönkre fog menni, ami jelentősen megnöveli a munkanélküliséget. Arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járványtól függetlenül is lassult a magyar gazdaság, a részleges karantén bevezetése pedig visszavetette az egész gazdaságot, az ipart, a beruházásokat, a szolgáltatásokat, a kiskereskedelmi forgalmat, egyszóval mindent.

A várható gazdasági visszaesésről úgy vélekedett, az IMF becslését, amely szerint hozzávetőlegesen három százalékkal esik a magyar bruttó hazai termék (GDP), túlságosan optimistának találja, mert az korábbi adatokon alapszik. A másik oldalon a tízszázalékos visszaesést vizionálók jóslata pedig szerinte nagyon pesszimista, úgy gondolja, valahol három és tíz százalék között félúton lesz majd a gazdaság zsugorodása.

„Mindenekelőtt sokkal határozottabb intézkedéseket kell tenni a munkahelyek megőrzése érdekében, mert az eddigiek nem elegendők, sokan kimaradtak belőle”

- fogalmazott, hozzátéve, hogy oda kellene figyelni a költségvetési deficitre, és ennek érdekében védeni kellene a forintot is, de csakis adóemelés nélkül, mert az lefojtja a növekedést. Viszont az államadósság növekedése így sem kerülhető el - mutatott rá, javaslata szerint pedig fontos lenne az erőforrások átcsoportosítása, a nagy állami beruházások leállítása, miközben támogatni kellene a mikro- és kisvállalkozások újraindulását.

A lépések következetlenségéről azt mondta, az

„nagyon meglepő egy ilyen erősen központosított rendszerben, amelyet Orbán Viktor kiépített”.

Példának hozta fel, hogy a jegybank monetáris politikája nincs összhangban a kormány fiskális intézkedéseivel, a befektetők bizalma megingott, és éppen ezért probléma, hogy a kormány nincs beszélő viszonyban sem a munkaadókkal, sem a munkavállalókkal.

A felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban azt mondta, szerinte teljesen felesleges volt, hiszen így is a kormány kezében van minden eszköz, ami a válság kezeléséhez szükséges.

„Ennek a – száz évvel ezelőtti gondolkodásra utaló – rendszernek, amely szerint a központban mindenre tudják a választ, van egy hátulütője. Minden felvetődő nehézségért – még ami nem is miatta következett be – az egyszemélyi vezető lesz a felelős, és nem mutogathat senkire, amikor a nyakába szakadnak a problémák”

Márpedig a válság legjobb kezelése mellett is súlyos következményekre lehet számítani – teszi hozzá a szakember, aki szerint így minden bajért a pártközpontot, vagyis a kormányt, és személy szerint Orbán Viktort fogják hibáztatni az emberek.

Csaba László meglátása szerint a mostani válság nagyon súlyos visszaesést hoz majd, s ezzel a mindenhatóság mítoszának csúfos vége lesz.