Dakar, 7. nap: hihetetlen, de Peterhansel is majdnem kiesett a versenyből, Sainz állt az élre

Dráma.

Carlos Sainz megnyerte a szakaszt, az eddig vezető Stéphane Peterhansel nagyon sok időt veszített.

„Egy pocsolyákkal teli hosszú egyenesben mentünk. Előttünk állt egy autó, emiatt félrehúzódtam, és egyszer csak egy hatalmas csattanást hallottam”

 - mondta Peterhansel, aki összetettben visszaesett a harmadik helyre.

A Peugeot 3008 DKR bal hátsó futóműve kiszakadt, mert a tócsában rejtőzködött egy szikla, amit sikerült eltalálni. Végül Cyril Despres autójából építették át az alkatrészeket, 1 óra 45 perces veszteséggel. Despres is célba ért a 34. helyen, mert az assistance rendbe tette a kocsiját. Peterhansel végül a 20. helyen futott be, összetettben lecsúszott az élről, már Sainz vezet.

Peterhansel azért nem tört össze teljesen, tudja, hogy hosszú még a Dakar és elnézve, hogy idén a sivatag milyen gyakorisággal szedi áldozatait a legjobbak közül is, bármi megtörténhet.

„Még mindig ott a mosoly az arcunkon, nem ez volt karrierem első nehéz pillanata. Csak a hangulatunkat rontotta el, és megsérült az autó.”

Ha a Peugeotnál gond van, a Toyota örül. De Villiers és Al-Attiyah második-harmadik helyen ért be, utóbbi az összetettben megelőzte Peterhanselt, Sainz előnye 1 óra 11 perc. A Mini elveszítette Yazeed Al-Rajhi-t is, ez végül nem az ő Dakarjuk lett.

Motorosok

Joan Barreda Bort nyert, de a 300. kilométernél elesett, kérdéses, hogy mi a helyzet a térdével. Adrien van Beveren vezet összetettben. Gyenes Emánuel a 30. lett, de nem érzi jól magát, fájt a nyaka és a szakasz végén vérzett az orra. Dési János az 56., Saghmeister Gábor a 92. lett.

A kamionosoknál Ton van Genugten nyert az Ivecóval, de továbbra is a kamazos Nikolaev van az élen.

A quadosoknál Axel Dutrie életében először nyert szakaszt, Ignacio Casale vezet.

A szerviz nélküli maraton második napján 498 kilométer lesz a speciálszakasz, kamionsoknak csak 381 km. Ez lesz az idei Dakar leghosszabb etapja.

Autós-motoros összefoglaló:

(címlapfotó: Caros Sainz, Dakar.com)