A budapesti amerikai nagykövet szerint 2020 jelentőségteljes év lesz

A budapesti amerikai nagykövet szerint 2020 jelentőségteljes év lesz

David B. Cornstein szerint minden kapcsolatban vannak nézeteltérések, és vannak területek, ahol többet tehetnek az USA és Magyarország kapcsolatainak elmélyítéséért.

David B. Cornstein amerikai nagykövet az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének hivatalos Facebook-oldalán közzétett videójában értékelte Magyarország és az USA kapcsolatait a 2019-es évben. Jókívánságai mellett, beszélt az elért sikerekről, de a célokat is megfogalmazta a 2020-as évre. Az amerikai nagykövet kapcsolata a magyar kormánnyal igen jónak mondható az elmúlt egy évben tett kijelentései és gesztusai alapján. Októberben a New York Times például arról írt a saját információira hivatkozva, hogy Cornstein egyre kevésbé az Egyesült Államok követe Budapesten, sokkal inkább a magyar kormány képviselője Washingtonban. Azt már Cornstein maga mesélte el az amerikai lapnak, hogy amikor Orbán Viktorral hazafelé repültek a Trump-találkozóról a magyar miniszterelnök különgépén, akkor mindketten a hosszú naptól kimerülve, alsóneműre vetkőzve aludtak és beszélgettek a kanapékon.

Cornstein az újévi videójában azt mondta, „Magyarország és az USA nagyon sok mindent elértek együtt 2019-ben”, a sikerek között említette, hogy

  • februárban Mike Pompeo külügyminiszter Magyarországra látogatott, első külügyminiszerként 2011 óta,
  • áprilisban a két ország képviselői aláírták a Védelmi Együttműködési Megállapodást (DCA) Washingtonban,
  • májusban Orbán Viktor találkozott Donald Trumppal a Fehér Házban,
  • júniusban 13 hazai cég és szervezet képviselőiből álló delegáció vett részt a washingtoni SelectUSA csúcstalálkozóján, ahol üzleti vezetők mutatják be az amerikai befektetési lehetőségeket, és összehozzák egymással a világ minden részéről érkező befektetőket és az amerikai potenciális partnereket,
  • novemberben a Franchise Kereskedelmi Misszió keretében tíz amerikai vállalat érkezett Magyarországra magyar partnerek után kutatva, akikkel híres amerikai márkákat hoznának be az országba franchise rendszerben a gyorséttermektől kezdve a fitnesz iparig,
  • az amerikai cégek több mint 105 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, és éves szinten az áruk és szolgáltatások kereskedelme a két ország között mintegy 5,3 milliárd dollárt tesz ki, ami másfél billió forintnak felel meg.

Továbbá a nagykövet azt is elmondta: Magyarországgal együtt dolgoznak azon, hogy előmozdítsák közös prioritásaikat a Közel-Keleten. Kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unióban és az ENSZ-ben felemelte a szavát azok ellen, akik igazságtalanul kritizálnák Izraelt, ezt az USA pedig méltányolja. Hozzátette: márciusban, nem egészen egy évvel azt követően, hogy az USA Tel Avivból Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét, Magyarország kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben, amely évtizedek óta az első ott megnyitott európai diplomáciai misszió.

Arról is szót ejtett: novemberben az USA nagykövetsége és a magyar kormány közösen voltak a házigazdái egy Hálaadás-napi vacsorának, amellyel arról emlékeztek meg, hogy egy, a kormányaik által aláírt megállapodás keretében segítséget nyújtottak az üldözött vallási kisebbségeknek a Közel-Keleten.

„A magyar és amerikai emberek közötti közvetlen kapcsolatok továbbra is változatlanul erősek”

- mondta Cornstein. Erre példaként hozta, hogy fiatal magyar diákok és szakemberek tapasztalhatják meg a mindennapi életet Amerikában. Tavaly több, mint 300 magyar diák szerzett olyan vízumot, amellyel az USA egyetemein és főiskoláin folytathattak tanulmányokat. Csaknem 2500 magyar vett részt oktatási, kulturális és tudományos csereprogramokon, közöttük több mint 1500 fiatal a Nyári Munka és Utazás programon. Idén novemberig 6 százalékos növekedést volt tapasztalható az Egyesült Államokba utazó magyarok számában.

„Mindezzel nem akarjuk azt mondani, hogy nincsenek ambiciózus terveink a jövő évre, vagy hogy a kapcsolatainkban minden tökéletes és mindig mindenben egyetértünk. Minden kapcsolatban vannak nézeteltérések, és vannak területek, ahol többet tehetünk a kapcsolatok elmélyítéséért”

- jelentette ki Cornstein, majd felsorolta, hogy mely területeken szeretné még, ha eredmények születnének.

A nagykövet azt mondta, a két ország közös biztonságát veszélyeztetik az Oroszországból és Kínából érkező fenyegetések.

Prioritásként fogalmazta meg, hogy tovább mélyítsék a biztonsági együttműködést: a magyar fegyveres erők modernizációját a leghatékonyabb, NATO-kompatibilis védelmi rendszerek beszerzésével.

Az USA arra fog törekedni, hogy segítség Magyarországot energiaforrásainak diverzifikálásában, hogy NATO-szövetségesként kevésbé függjön Oroszországtól.

A jövőben is arra biztatják Magyarországot, hogy álljanak az USA és a NATO mellett Ukrajna támogatásában a folyamatos orosz agresszióval szemben.

Azon is dolgoznak majd, hogy tovább növekedjék az USA és Magyarország közötti kereskedelem és a befektetések volumene, vállalkozóik és munkavállalóik kölcsönös előnyére.

Cornstein megjegyezte: örömmel tekintenek előre a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémia 25. évfordulójára, melyet 2020-ban ünnepelnek, és amely folyamatosan sikerrel képezi Európa és Közép-Ázsia rendvédelmi dolgozóit.

„Most, amikor együtt ünneplünk hadd fejezzem ki meggyőződésemet, hogy 2020 jelentőségteljes év lesz, és hogy továbbra is együtt dolgozom majd a magyar emberekkel, partnereinkkel, egy még erősebb szövetség érdekében”

- fogalmazott végül Cornstein.