Tizenkét év börtön várhat az állami korrupciót elősegítő cégvezérre - Nálunk mennyit kapna?

Valaki legalább megüti a bokáját.

A Samsung Electronics 49 éves alelnökét - a Samsung-csoport elnökének fiát - februárban tartóztatták le annak gyanújával, hogy 38 millió dollárt ajánlott fel vagy fizetett ki Pak Gun Hje egykori elnök barátnőjének.

Azt várta cserébe, hogy a kormány, illetve az állami nyugdíjalap - mint a legnagyobb részvényes - támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzse Jong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben.

Pak Gun Hjét azóta elmozdították az elnöki székből, és külön eljárás folyik ellene az ügyben.

A Samsung-birodalom alelnöke tagadja az ellene felhozott vesztegetési, sikkasztási, hamis tanúzási és egyéb vádakat, amelyek alapján - ha bűnösnek találják - minimum 5 év börtönt kaphat. Az ítéletről augusztus végéig dönt a bíróság.

Li Dzse Jong mellett az ügyészség további 10-10 éves börtönbüntetés kiszabását kérte a Samsung három másik felsővezetője - Csoj Dzsi Szung, a vállalat egykori stratégiai tervezési osztályának volt vezetője, Csang Csung Ki egykori alelnök és Pak Szang Dzsin, a Samsung Electronics egyik elnöke - ellen a korrupciós botrányban betöltött szerepük miatt.

Június végén három év börtönre ítélték a terebélyes korrupciós botrány másik kulcsszereplőjét, Csoj Szun Szilt, a leváltott államfő barátnőjét és bizalmasát.

Csoj Szun Szil ellen 13 ügyben emeltek vádat.