Drágulás: a héten 600 forint fölé emelkedik a benzin átlagára

Drágulás: a héten 600 forint fölé emelkedik a benzin átlagára

A januári brutális jövedéki adó emeléstől függetlenül is folyamatosan nő az üzemanyagok ára. Ugyan voltak kutak, ahol már korábban is előfordult 620 forint körüli benzinár, az átlag csak most lépi át a 600-as lélektani határt.

A kormány ugyan két alkalomra szétosztotta a jövedéki adó emelését, de januárban így is összességében 41,3 forintot dobott csak ez az üzemanyagárakon. A benzin és a dízelolaj ettől függetlenül is folyamatosan drágul. Nem lesz ez másképp a héten sem.

Pénteken további üzemanyagár emelés lesz, ami a benzin esetében bruttó 6 forintot jelent, a gázolaj esetében pedig bruttó 8 forintot

– jelentette a Holtankoljak.hu.

Hozzátették: ezzel a nagykereskedelmi áremeléssel a kutakon tapasztalható ár is emelkedni fog.

Péntektől az alábbi átlagos árak várhatóak a magyarországi kutakon:

🟢 95-ös benzin: 603 Ft/liter

⚫ Gázolaj: 640 Ft/liter

Az üzemanyagok drágulása az ez által emelkedő szállítási költségeken keresztül gyakorlatilag minden termék árábe beépül, így minden áremelés tovább fűti az inflációt, ami tavaly az egész évet nézve 17,6 százalék volt.

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai azt mutatják, hogy ez az üzemagyaok iránti kereslet visszaesésben is megmutatkozott: az egy évvel korábbinál tavaly 15,7 százalékkal tankoltak kevesebbet a magyarok.

(Címlapkép: Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. MTI/Mohai Balázs)