Ismét itt az infláció: A január eleji adóemelés után megint durván drágultak az üzemanyagok

Ismét itt az infláció: A január eleji adóemelés után megint durván drágultak az üzemanyagok

Januárban a Fidesz-kormány által bevezetett 41,3 forintos jövedéki adó emelés miatt már eddig is sokat drágult a gázolaj és a benzin. Ám még tovább emelkednek az árak, ami meg fogja hajtani az inflációt.

Az Orbán-kormány egy EU-s szabályozásra hivatkozva, de annak kereteit a maximálisan kihasználva a lehetséges legnagyobb mértékben emelte meg az üzemanyagok jövedéki adóját. Ennek következtében januárban kétszer is jelentős mértékben drágult a benzin és a gázolaj, összességében 41,3 forinttal. És ez még csak a jövedéki adó megemelése miatti áremelkedés.

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak. Újra emelik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát

– számolt be a Holtankoljak.hu.

Előbbit bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj beszerzési árát bruttó 6 forinttal. Ennek megfelelően a hét második felében az üzemanyag átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

🟢 95-ös benzin: 590 Ft/liter

⚫ Gázolaj: 625 Ft/liter

Természetesen az üzemanyagárak minden más árucikk árába beépülnek, hiszen ritkán veszünk meg valamit az előállítási vagy termelési helyén. A drágulás így nem sokára a boltok polcain is megmutatkozik majd, és ismét beindul a 2023-ban végig tomboló infláció.

Orbán Viktor nemrég azt mondta, hogy az infláció visszaemelkedésének veszélye Magyarországon minimális, és azt ígérte, hogy egy könnyebb, egy jobb év elé néz Magyarország. Lehet, hogy tévedett vagy hazudott?

A fideszes kézivezérléssel működő KSH szerint pedig

Magyarországon a 621 ezer forintot is átlépte a bruttó átlagkereset múlt novemberben.

Érezzük?

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd)