"Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a Dunaferr vasművet"

"Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a Dunaferr vasművet"

Ahogy tegnap este beszámoltunk róla, körülbelül 50 rendőr volt készültségben a Dunai Vasműnél, miután péntek este egy 50 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba.

A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleményéban azt írták, hogy „információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek”. A rendőr-főkapitányság a „közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva rendőri intézkedéseket hajtott végre – személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött”.

Egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek a rendőrök. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Dunaújváros területén a közlekedés rendje helyreált, a városban nyugalom van – írták az este kiadott közleményben.

A Dunaferr hivatalos közleményében az áll:

„Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója - valamint számos fenyegető üzenet - után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.”

Hozzátették, hogy szeretnék megköszönni a rendőri és állami szerveknek, Dunaújváros vezetésének, hogy "megakadályozták az erőszakot és megvédték a várost, a dolgozókat és a Dunaferrt ettől a Magyarországon példa nélküli, önkényes és agresszív csapat által végrehajtott támadástól."

A pénteki incidens hátterében a gyárat működtető ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi jogvitája állhat.  A Dunaferrnek szeptember 30-a óta nincs igazgatósága, illetve felügyelő bizottsága. November végén a cégszerű működés törvényes visszaállítására szólította fel a Dunaferr vezetését a területileg illetékes cégbíróság. December 11-én a Dunaferr Vasas Szakszervezet szövetségi tanács ülést akart tartani a gyárban, de mivel már a főportánál feltartóztatták őket a gyár biztonsági emberei, így az ülést kénytelenek voltak a főkapu előtt megtartani.