Miért lett vállalhatatlan a Fidesz-logó az időközi országgyűlési választáson?

Miért lett vállalhatatlan a Fidesz-logó az időközi országgyűlési választáson?

Most már biztos, a Fidesz-KDNP logóit hiába fogja keresni a kormánypárti szimpatizáns a Fejér megyei 4-es számú választókörzetben, ugyanis az időközi országgyűlési választáson nem indít hivatalos jelöltet a NER.

Persze, arról azért nincs szó, hogy ne ajánlanának országgyűlési képviselőjelöltet: a kormánypártok Molnár Tibort, Iváncsa független polgármesterét támogatják a kampányban, ezt kedden hivatalosan is bejelentette Dorkota Lajos, a nagyobbik kormánypárt választókerületi elnöke. Igaz, ebben némi kapkodás látható, hiszen az Alfahírnek Molnár decemberben még azt mondta, nem kapott megkeresést a Fidesztől, holott ekkor már az ellenzéki pártok rég bejelentették indulójukat.

Eszerint a polgármester és a kormánypártok kapcsolata csak az elmúlt néhány hétben épülhetett ki, miután az utolsó pillanatig vártak egy velük együttműködni hajlandó lehetséges jelöltre. A Fidesz rejtőzködését az is mutatja, hogy csak az ajánlások begyűjtése után jelentették be nyilvánosan Molnár támogatását.

Molnár Tibor egyébként 2014-2017 között Iváncsa alpolgármestere volt, 2017-ben időközi választáson lett a település polgármestere, 2019-ben pedig megerősítették tisztségében. Édesapja 30 éven keresztül volt Iváncsa polgármestere.

A keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormánypártokkal folytatott tárgyalásait siker zárta, a Fidesz támogatja a térség fejlesztéseire vonatkozó elképzeléseit, ő pedig a kormánypártok család-, gazdaság- és migrációs politikáját. Az egyezséget olyan, kölcsönösen jó megállapodásnak nevezte, amelynek hasznát a választókerületben élők élvezhetik megválasztása esetén.

De miért nem vállalható a Fidesz-logó az időközi országgyűlési választáson?

Hiszen emlékezhetünk, még Orbán Viktor is érzékeny veszteségekről beszélt az őszi választási eredményekkel kapcsolatban, amelyek mítoszrombolóként azt az érzetet is kelthetik az ellenzéki pártokban, hogy 2022-re elérhető közelségbe kerül a rezsimváltás.

Kovács János politikai elemző szerint a helyhatósági választásokra valóban trendfordulóként tekinthetnek a kormánypártok, s ennek nyomán megindulhatott a párton belüli gondolkodás arról, hogyan lehet megújítani Fideszt. Ide sorolta, hogy a párt leváltotta a nem megfelelően teljesítő választókörzeti elnököket, és azt is, hogy a fiatalság megszólítására tesznek kísérletet.

A politológus ugyanakkor azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a Fideszen belül is egyre több az elégedetlen hang, többek között polgármesterek panaszkodtak arról, hogy a párt felső vezetése egyszerűen nem veszi elég komolyan a változó közhangulatot.

A kormánypárt tematizáló képessége megszűnt az előző kampányban, így újfajta kommunikációra van szükségük.

Az időközi választásra rátérve arról beszélt, hogy a Fidesz számára nagyon nagy kockázat lehet, ha már februárban begyűjtenek egy pofont Magyarországon, miközben ezekben a hetekben dől majd el a pártcsaládon belüli vitájuk is, a néppárti tagságuk elvesztése pedig európai vereséggel érhetne fel - függetlenül attól, hogyan kommunikálják ezt itthon.

Kovács János szerint egyértelmű a Fidesz szándéka, miszerint minimalizálni szeretnék a kockázatot. A választókerület 2018 áprilisi és 2019 őszi eredményeit nézve, nem kell túlságosan nagy orákulumi képesség, hogy el lehessen mondani:

a dunaújvárosi egy jól kalkulálható vereség a Fidesz számára.

Egyéb praktikus szempontokra is felhívta a figyelmet az elemző, amelyek szintén magyarázhatják, hogy a Fidesz senkit nem épít fel helyben.

„Akkora csapással ért fel a helyi szervezet számára az őszi ellenzéki tarolás, hogy ha még lenne központi szándék az indulásra, akkor sem tudnának intenzív kampányt felhúzni egy helyben ismert jelölt mögé”

- fogalmazott Kovács.

Az ellenzéki pártok többsége által támogatott jobbikos Kálló Gergely nem érzi úgy, hogy a független jelölt pályára küldésével már a start előtt legyőzte volna a NER-t.

"Van a Fidesznek jelöltje"

- szögezte le a politikus, hozzátéve: valóban nem lesz ott a Fidesz-logó a szavazólapon, de ettől még Molnár Tibor a Fidesz jelöltje.

Kálló Gergely egyébként úgy látja, az önkormányzati választás bebizonyította, ha az ellenzék képes az együttműködésre, akkor az a Fideszre nagy veszélyt jelent. Ő is úgy gondolja, hogy a dunaújvárosi eredmények, az ellenzék teljes városi győzelme zavart okozott helyi szinten, hiszen egyáltalán nem találták utána a ritmust a testületi munkában, és a lehetséges országgyűlési képviselők személyében sem tudtak megegyezni.

Szerinte az, hogy a Fidesz -eddig példátlan módon- papíron nem vállal fel senkit, és látszólag veszni hagy egy parlamenti mandátumot, azt bizonyítja, hogy taktikát váltottak, és új utakat próbálnak ki. A kampánnyal kapcsolatban egyébként elmondta, hogy érzik a támogatást az emberek részéről; a választókörzet összes lakóját fel kívánják keresni, hogy bemutassák az ellenzéki pártok elképzeléseit.

Kálló Gergely emlékeztetett: az elmúlt években a kormányzat elhanyagolta a térséget, vannak települési és körzeti problémák is, amiket orvosolni kell.

„Ez egy ipari körzet. Itt van a Vasmű, a Hankook, a papírgyár, az itt élőket súlyosan érintette a jelenlegi nyugdíjrendszer, a korkedvezmény elvétele”

- fogalmazott az ellenzéki képviselőjelölt, hozzátéve: Pintér Tamás megkezdett munkáját kívánja folytatni, és nagyon fontos számára, hogy az ipar mellett a komoly lehetőségeket rejtő turizmust is fejlesszék.

A Fejér megyei 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani február 16-án, mert az itt tavalyelőtt áprilisban egyéni mandátumot szerző jobbikos Pintér Tamást októberben elsöprő többséggel Dunaújváros polgármesterévé választották, és - mivel a két tisztség összeférhetetlen - a politikus lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról. Helyére Kálló Gergelyt, korábbi parlamenti munkatársát javasolta, akiről úgy fogalmazott, „hazaszeretetével, tenni akarásával tovább tudja vinni azt az erőt és lelkesedést”, amivel eddig ő képviselte a választókerületet.