Kizárták Dúró Dórát a Jobbik frakciójából, kész lemondani a mandátumáról

Bizalmi válság. 

Dúró Dóra Toroczkai László elnökhelyettes-jelöltje volt a Jobbik május 12-i tisztújításán. A kongresszuson Sneider Tamást választották elnökké, ezt követően Toroczkai bejelentette: "Mi Magunk" néven platformot alapít a Jobbikon belül. A párt elnöksége szerint azonban ez az alapszabályba ütközik, így fegyelmi eljárást kezdeményeztek az alulmaradt elnökjelölttel szemben. A platformhoz a Jobbik egyetlen országgyűlési képviselője csatlakozott: Dúró Dóra. 

Mirkóczki elmondása szerint "bizalmi válság alakult ki" a képviselő asszonnyal szemben, ezért döntöttek a frakcióból történő kizárás mellett. Hozzátette: Dúró Dóra mandátumának sorsáról a párt elnöksége jogosult dönteni. A Jobbik alapszabálya szerint ha az elnökség kétharmada úgy dönt, felszólíthatják mandátumának visszaadására. A párt parlamenti képviselői a Szent Korona előtt tett esküjükben vállalták, hogy ennek alávetik magukat.

Dúró Dóra kedd esti Facebook bejegyzésében bejelentette: "nem fél" kilépni a politika világából, 

és kész lemondani mandátumáról.

Kedd esti sajtótájákoztatóján Mirkóczki ádám elmondta: a frakció titkos szavazással, 20 igennel, 4 nemmel, valamint 1-1 tartózkodással és érvénytelen szavazattal döntött így.

"Nem a véleménykülönbség, hanem a kongresszus után történtek miatt döntöttünk így"

- szögezte le a szóvivő. Azzal ugyanis, hogy Dúró Dóra csatlakozott a Toroczkai László által alapított "platformhoz", legitimálta a bomlasztást - tette hozzá.

A Jobbik szóvivője közölte, hogy Toroczkai László tevékenysége számos etikai vétséget vet fel.

Kérdésre válaszolva Mirkóczki Ádám azt mondta, a bizalmi válság 2016-ban kezdődött, amikor Dúró Dóra férjét, Novák Előd akkori országgyűlési képviselőt kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából.

A mostani lépést Gyöngyösi Márton frakcióvezető kezdeményezte - jelezte.

Mirkóczki arra is utalt, hogy az ügyben szerdán tart ülést a Jobbik országos elnöksége. Dúró Dóra az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, a frakció később dönt arról, ki tölti majd be ezt a pozíciót.

Közölte azt is, nem gondolja, hogy a jövőben újabb képviselőket zárnának ki a frakcióból.