Barcza-ügy: bebizonyosodott, hogy szükségünk van az EBESZ-re

Barcza-ügy: bebizonyosodott, hogy szükségünk van az EBESZ-re

Győr-Moson-Sopron Megyei 04-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) kiadott egy közleményt amelyben elbírálták egy magánszemély fideszes jelölttel kapcsolatos kifogását.

A kifogásnak részben helyt adott az OEVB és megállapította, hogy a választókerület helyi, már nyilvántartásba vett jelöltje, a Fidesz–KDNP színeiben induló Barcza Attila megsértette a választási eljárásról szóló egyes alapelveket.

„A probléma az volt, hogy Barcza a Facebook-oldalán több szektor béremelését is úgy tüntette fel, minta azt nekik, a Fidesz–KDNP-nek köszönhetné a lakosság”

– olvasható a közleményben.

Az OEVB döntésében eltiltotta a további jogszabálysértéstől Barcza Attilát, valamint elrendelte a vonatkozó bejegyzés eltávolítását, vagy megfelelő korrigálását.

„Ismét bebizonyosodott az, hogy a fideszes egypárti túlhatalom úgy osztogatja a magyar polgárok adóját, mintha az a sajátja volna” – mondta az ügyről az Alfahírnek Brenner Koloman, az Egységben Magyarországért pártszövetség Győr-Moson-Sopron Megyei 04-es számú választókerületének képviselőjelöltje.

Brenner kifejtette, hogy ő pont az ellenkező szerepfelfogást szeretné képviselni.

„A soproni polgárok hangját szeretném elvinni az országgyűlésbe” – jegyezte meg és hozzátette, hogy sem az uniós forrásokat, sem a közös magyar adóforintjainkból származó fejlesztési pénzeket nem a képviselő osztogatja a vállalkozóknak és a polgármestereknek.

„Mi a helyi közösségeket és önkormányzatokat mindig meg fogjuk arról kérdezni, hogy mely fejlesztés szükséges és mely projekt képviseli leginkább a helyi polgárok érdekeit”

– fejtette ki a képviselőjelölt.

Brenner szerint most, hogy végre nem csak fideszes delegáltak vannak a bizottságokban, olyankor megszülethetnek olyan objektív döntések, mint amilyen az OEVB mostani döntése is.

„Ez egy olyan helyzet, amely a választások tisztaságát is befolyásolja. Nem véletlen, hogy az EBESZ nemzetközi megfigyelői teljes létszámmal jönnek Magyarországra” – jegyezte meg Brenner és felelevenítette, hogy már a 2018-as választást is úgy ítélte meg a nemzetközi szervezet, hogy a médiában megjelenő fideszes túlsúly torzította a választási eredményt.

Brenner szerint a mostani döntés azonban nem elég arra, hogy korrigálja a fideszes politikus által okozott „kárt”.

„A Fidesz által kontrollált közmédiában folyamatosan hazudnak többek között a néppárti Jobbikról is, azt sem orvosolja az, hogy egy évvel később a bíróság megítél valami sérelmi díjat, amit ráadásul nagy valószínűséggel a mi adóforintjainkból fizetnek majd ki”

– magyarázta a képviselőjelölt.

Brenner úgy látja, hogy egy rendszerszintű problémával kell szembenéznünk, amit csak az tudna kiküszöbölni, ha egy valódi polgári demokráciában élnénk, ehhez azonban kormányváltásra van szükség.