Eddig gyűjthették a telefonálás adatait

Az amerikai szenátus lehetetlenné tette, hogy a hírszerző szolgálatok tömegesen és válogatás nélkül gyűjtsék a hívások metaadatait június 1-je után.

A szenátusban pénteken két szavazást is tartottak a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó adatok gyűjtését szabályozó javaslatokról, de egyik esetben sem érték el a jóváhagyáshoz szükséges 60 voksot, ezért a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) csak május 31-ig folytathatja a metaadatok gyűjtésének jelenlegi gyakorlatát.
 
A képviselőház múlt szerdán 338-88 arányban szavazott meg egy törvénytervezetet, amely megtiltaná a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó adatok tömeges és válogatás nélküli gyűjtését. Ehelyett bevezetnék azt a gyakorlatot, hogy az NSA minden konkrét ügyben bírósági felhatalmazással kérje ki a telefontársaságoktól az egyes beszélgetésekre vonatkozó metaadatokat. Az illetékes bírói testület ezekben az ügyekben a külföldi hírszerzést felügyelő titkos szövetségi bíróság (FISC).
 
A jogszabály – amelyet Barack Obama elnök kész lenne aláírni – egyúttal megengedné a megfigyelt informatikai és telekommunikációs cégeknek, hogy a korábbiaknál többet tárjanak fel abból, milyen mértékben vonta be őket az NSA az adatgyűjtésbe, a FISC-et pedig arra kötelezné, hogy nagyobb arányban tegye hozzáférhetővé ítéleteit és állásfoglalásait.
 
A szenátorok 57-42 arányban megszavazták ugyan a képviselőház által május 13-án elfogadott törvénytervezetet, de az igen szavazatok száma elmaradt a szükséges 60-tól, azaz a tervezet nem ment át a szenátuson.
 
Ezt követően került napirendre a telefon- és e-mail-megfigyelés igazolásául használt, úgynevezett Patriot-törvény 215-ös cikke, amelynek hatálya június 1-jén jár le. A szenátusi republikánus vezetők inkább a Patriot-törvény lejáró passzusának hatályát akarták meghosszabbítani két hónappal, de vita van köztük abban, hogy milyen formában. A 215-ös cikk feltétel nélküli továbbéltetését a demokrata szenátorok is ellenzik. Ennek az eredménye lett az, hogy a hosszabbítást csak 54-45 arányban szavazták meg, miközben a jóváhagyáshoz 60 voksra lett volna szükség.
 
A Patriot-törvény 215-ös cikkének meghosszabbításáról azért kellett volna dönteni, mert a szövetségi törvényhozás munkája péntektől tíz napon át szünetel.