Egészséges Fejbőr album nem szólt még ilyen jól

Klippek, új album, lemezbemutató, lengyelországi vendégszereplés, egyetértés – avagy a 2015-ös E. F. aktuális kulcsszavai (interjú Czimmer Jánossal).

- Mielőtt az új Fejbőr lemez bemutatására rátérnénk, hadd kérdezzek már a tavaly év végén újra kiadott Kronológia és Csodaszarvas albumokról. Milyen a kereslet ezek iránt?
 
- A koncerteken és a weboldalunkról elég jól fogynak a CD-k, azonban a kiadónk, a Hammer Music pontos eladási adatait nem ismerem. Úgy tudom viszik az emberek, de ez egy hosszútávú befektetés. Az összes eddigi E.F. album újrakiadását tervezzük, egységes köntösben – ahogy már az eddig megjelent két kiadványon is látszik –, igényes nyomdai kivitelezéssel, megtartva a régi külsőt, de kiegészítve azt információkkal, képekkel. De nem csak nyomdai téren történt kozmetikázás, hanem a hangzóanyagban is. Több éves űrt töltöttünk be a lemezek újra megjelentetésével, hiszen évek óta nem lehetett kapni ezeket az albumokat. Fő problémánk viszont, hogy nem igazán tudják az emberek, hogy vannak ezek a CD-k. Ugyanis „szorgos kezek” aktívan próbálnak minket, a zenekart, elvágni a közönségünktől, gátolják az információ eljutását, ahol tudják! Szerencsére a honlapunk és az ilyen nemzeti portálok, mint például az Alfahír is, segítenek a közönségünket elérni. 
 
- A tavaly decemberi interjúnkban elmondtad, hogy az új lemez – az újrakiadásokon végzett munkálatokkal együtt – Szolnokon, a Denevér Stúdióban készül. Mennyire nyúltatok bele a régi felvételekbe, és így, hogy már kezetekben az új album is, meg vagytok-e elégedve a kész anyagokkal?
 
- A szolnoki Denevér Stúdió az összes régi hanganyagot remasterelte. Vagyis egységes, szép hangképet, dinamikát adott a régi E.F. albumoknak. A stúdióban megmutattam Töfinek (Cserfalvi Zoltán, vezető hangmérnök, tulajdonos – a szerk.) a régi számokat, belehallgattunk, átnéztük, megvitattuk, hogy érdemes lenne-e esetleg újrakeverni őket, de aztán úgy döntöttünk, hogy ezeknek a lemezeknek van egy patinájuk, amit nem kellene bolygatni. Úgy szólnak, ahogy szólnak, de mivel egy fontos korszak mutatói ezek, hagyjuk meg őket olyannak, amilyenek annak idején voltak. Ezek után az volt a terv, hogy a következő két új albumot is a Denevér Stúdióban rögzítjük, tehát egy újat (ami most jelenik meg) és egy válogatáslemezt jövőre, a zenekar harminc éves fennállása alkalmából, ami főleg régi számokat tartalmazna. Akkor majd hallható lesz, hogy a mai hangzás mit tud hozzáadni a régi dalok hangulatához. Most, hogy készen van ez az új album, azt mondhatom röviden megfogalmazva, ahogy a CD előszavában is olvasható: „Egészséges Fejbőr album nem szólt még ilyen jól!” Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ebben!
 
 
- Milyen munkamódszerrel dolgoztatok a stúdióban?
 
- Sok mindent figyelembe véve vegyes megoldást választottunk. Voltak hangszerek, amiket mi magunk rögzítettünk és küldtük el a fájlokat a stúdiónak. Bankó Attila (most Kárpátia, régen E.F. dobos – a szerk.) rendelkezésünkre bocsátotta a dobfelszerelését, így azt az ő lakásán rögzítettük. Majd jöttem én a basszusgitárral, amit itthon játszottam fel, aztán a próbatermünkben vettük fel a gitárokat, és a billentyűfelvételeket is mi vállaltuk. Az összes mikrofonos felvétel viszont – tehát a hegedű, a szaxofon, a trombita és az ének – a Denevérben készült, amiért utólagos köszönet Boros Béla hangmérnöknek, a türelméért és az abszolút hallásáért. Úgyhogy ez egy összetettebb feladat volt. Ezután jöhetett a második forduló, a hangzás beállítása és a keverés, ahol már Töfi vette kezébe a dolgokat. Egy hétig kevertük az anyagot, és már nagyon szorított a leadási határidő. Minden nap hajnalban kaptunk egy újabb verziót, ezeket aztán meghallgattuk és telesírtuk az étert a hangmérnökünknek, hogy itt nem jó, ott nem jó. (nevet) Mi sok tapasztalatot szereztünk, az ő részükről pedig sok türelem kellett, hogy gyorsan és  hiánytalanul kijavítsák azokat, amit összebénáztunk. (nevet) De végül sikerült, és mint említettem, nem is akárhogy! Várjuk már a válogatás lemez munkálatait, hogy pl. egy Ébredj! hogy fog szólni ilyen stúdióban?! 
 
- Két klipet már megismerhettünk, de mivel még nem hallottuk a teljes lemezanyagot, mondanál róla néhány információt?
 
- Az új lemezen 11 szám szerepel, és egy klasszikus Fejbőr anyag lesz, tehát mindenféle stílus, irányzat megtalálható rajta, akár a többin. A hangszerelés gazdag, hegedű, trombita, zongora, Hammond orgona, szaxofon, és harmonika is helyet kapott a dalokban. A szerzemények közül kiemelném a Lenn a téren-t, amit Cseresznye Gyuri emlékére játszottunk fel, mert neki ez volt a kedvenc Fejbőr nótája, és ha együtt koncerteztünk a Titkolttal, akkor sokszor feljött hozzánk ezt elénekelni. Aztán van egy szokásos Skrewdriver feldolgozás is, most a White Rider lett a kiválasztott. A már bemutatott Hej Marcsi egy ír kocsmadal, a második klip – a Pogány tánc – pedig egy jó húzós, kemény nóta, nem is tudom, mihez hasonlítsam, talán a Hidegen fújnak a szelek-hez hasonló. Van olyan szám, ahol Zorán egy pengetős hangszeren, dombrán játszik végig. Aztán vannak a lassú nóták, például a Virágszál, amit most pénteken fogunk publikálni a YouTube-on, de ez már ismert lehet azoknak, akik a koncertjeinkre járnak, mert már tavaly óta játszuk a bulikon.
 
 
- Az a véleményem a mai napig nem változott, hogy a két legutolsó Fejbőr sorlemez megjelenése nem volt méltó a zenekarhoz, akkoriban ostoroztalak is titeket emiatt. Most viszont már jó előre megnyugtatott, hogy a Denevérben dolgoztatok, és bevallom, az új CD borítója – ami kissé meglepő, de roppan hatásos lett – is nagyon betalált nálam. Ki volt ennek az ötletgazdája? Mit jelképeztek ezzel az egyenruhás fotóval?
 
- Köszönjük! Egy koncertre utazás alkalmával ötlöttük ki közösen a borító tervét, ami a címadó – Édes földünk, szép hazánk – nótára asszociál. A szám szövege ihlette, mert hogy kötelesek vagyunk átörökíteni az utókorra az őseinktől kapott értékeket, hagyományt, földet, folyót, kincseket, dicső múltat, egyszóval a hazánkat! Meg kell védeni idegen kezektől, mint tették ezt nagyapáink is a világháború végóráiban, mert tisztában voltak azzal, hogy ha az ország elesik, akkor sokáig sötét korszak következik. És milyen igazuk volt! Mi sem háborúskodni, sem keménykedni nem akarunk, de azt biztosan tudjuk, hogy a mostani alattomos világ láthatatlan bank családjainak – hátulról lopózó, a társadalmat, nemzetet belülről bomlasztó – ördögi terve nagyobb veszedelem, mint egykor egy egész muszka hadosztály, vagy egy város eleste. Csak a világosan látás és az összetartás segíthet rajtunk!
 
- Eddig két klip segítségével publikáltatok két számot a lemezről, sőt – ahogy már említetted – az interjú megjelenése után, pénteken egy harmadik is megjelenik. Ezek létrejöttéről mondanál egy pár szót?
 
- Igazából mi egyetlen klipet terveztünk, ez volt a legelőször bemutatott Hej Marcsi. Ez teljes egészében Zorán ötletsorára épült, sőt Zorkó – soha nem látott aktivitással – az egész forgatást is végigvezényelte, és nagyon jó érzékkel irányította a két kamerát. Így vettük fel a sok hülyeséget, kedvenc éttermünkben a Marcsikánál. Egy haveri, sufnifelvétel az egész. A  Pogány tánc egy rajzos ötlet alapján készült, a Virágszál pedig a tavalyi koncertvideó képsoraira támaszkodik majd. Ez a két utóbbi Kerecse barátunk kreativitását dicséri. Mindegyik klipet Andrics Laci vágta, aki szintén nagyon jó munkát végzett. Ezúton is köszönet érte mindkettőjüknek!  
 
 
- A lemez egészét egy rövid mixben bemutató videótok nem is lesz?
 
- Szó volt róla, de egész egyszerűen kicsúsztunk az időből, úgyhogy nekünk nem lesz ilyen egyvelegünk. Még az utolsó pillanatokban is állítgattunk a számok arányain, de biztosan tudom mondani, hogy megérte, nem volt felesleges. 
 
- A három klip mennyiben tud keresztmetszetet adni az egész anyagról?
 
- Nem nagyon, mert a többi szám más. Mert az eddigi E.F.  albumokhoz híven van itt kérem szépen minden: tábortüzes sámános, hammondos-rollingstones-os, idióta ska-s, skrewdriveres, hazafias rock-os, lassú sírós, szép szerelmes, régi fejbőrös, ebédlős-evős, bajtársos, stb. Szóval nagyon hiányzik az az egyveleg.
 
- Mindegyik új dal közös szerzemény, mindenkinek benne van a saját ötlete?
 
- Igen, mindenki szívvel-lélekkel állt a feladathoz. Zorán, a mágus, hozta a szöveget, harmóniákat, aztán elkezdtük gyúrni a dolgot. Volt, ami egyből összeállt, de volt, ami nem rögtön gömbölyödött ki. A legapróbb részletekig igyekeztünk kidolgozni a számokat, és az biztos, hogy jót szórakoztunk a lemez megírása, összeállítása közben és teljes összhangban ment minden! 
 
- Azt elárulod, hogy az előrendelések hogyan mennek?
 
- Teljesen jól. Annak ellenére, hogy ez a zenekar történetében egy merőben új dolog. A  Hammer ajánlotta fel ezt a lehetőséget, ők ezt már számos rockzenekarnál sikeresen alkalmazták. Gyakorlatilag az ő receptjüket követve, az ő segítségükkel alakítottuk ki ezt a felületet a honlapunkon. Ez egyébként kimondottan azért van, hogy a stúdió- és videó költségeket még a lemez megjelenése előtt a közönség össze tudja dobni. Ezáltal biztosítva van, hogy a következő kiadvány megszülethessen. A közönségünk ezt nagyon aranyosan felfogta, hogy nekik egyetlen dolguk van, ha segíteni akarnak, legalább egy darab lemezt, esetleg pólót vagy előző kiadványt megrendeljenek.
 
- Meghívást kaptatok az idei Lengyel Szigetre (a tavalyiról videóriportot készítettünk), ti július 10-én fogtok fellépni. Szerinted ez a megkeresés a zenekar múltjának szól, vagy az aktuális dolgainak a hozadéka, esetleg beajánlott titeket valaki a fesztiválra?
 
- Nem csak, hogy fellépünk, de buszt is szervezünk az útra! Bárki eljöhet velünk, megnézheti a lengyel nemzeti oldal zenekarait. Kis magyar küldöttségként szeretnénk odalátogatni, számítva arra, hogy velünk tart a Magyar Sziget néhány atyja, alapítója. Egyébként mi is gondolkodtunk, hogy miért kaptuk ezt a felkérést… Megmondom őszintén, most csak találgatok, de kint a helyszínen rá fogok kérdezni a szervezőknél. Annyi biztos, hogy két-három évvel ezelőtt a Magyar Szigeten folyamatos lengyel jelenlét volt, és jó pár lengyel rajongó mindenképpen beszélni akart velünk, valamint régi Fejbőr CD-ket szerettek volna vásárolni. Meglepően jó kiejtéssel sorolták, hogy melyik lemez van meg nekik, és melyik nincs, tehát az egész diszkográfiánkat ismerték. Nagyon megható volt, amikor azt mondták, hogy tudatosan hallgatják a zenekart, a múltjával is tisztában vannak, és hogy az egyik kedvencük vagyunk a magyar csapatok közül. De akkor szó sem volt semmiféle koncertről…  Érzékelhető tehát, hogy Lengyelországban van egy olyan bázis, amelyik úgy hallgatja a Fejbőrt, hogy tudja, hogy mit hallgat és tetszik is neki. Szerintem ez az erős alap az egyik magyarázat, de hogy miért pont most jött ez a megkeresés, azt nem tudom.
 
- Ennek tükrében akkor feltételezhetően jól felpakoltok majd lemezekkel…
 
- Igazából az a tervünk, hogy árusokat is viszünk magunkkal, akik majd képviselik országunkat  a nemzeti rock körökben népszerű termékekkel, a ruhától a zenei vagy egyéb kézműves termékekig. A weboldalunkon ott van a jelentkezési lehetőség, mindenkit szeretettel várunk! 
 
- És az igaz, hogy Zorán lengyelül tanul?
 
- Hát, igen! (nevet) Már jeleztük a lengyeleknek, hogy szeretnénk egy általuk kedvelt számot az ő anyanyelvükön eljátszani, és vissza is írtak, hogy akkor ezzel tessék próbálkozni. (nevet) Úgyhogy Zoránunk már gyúrja a nem könnyű lengyel szavakat!
 
- Jól érzékelem, hogy a zenekarban jelenleg teljes a nyugalom és az egyetértés?
 
- Nem akarok nagy szavakat használni, de gyanúsan minden tökéletes! Persze apróbb nehézségeink vannak, de azok kellenek, mert hiányérzetünk lenne nélkülük. A klasszikus négyes felállás óta jönnek a megkeresések és az emberek biztatnak, amit nagyon köszönünk és igyekszünk ennek megfelelni. Szeretetük minden koncert után érezhető és ez a legnagyobb elismerés nekünk. Azonos a gondolatmenetünk, így ez a négyes most emberileg is, egy elég erős felállás. Ez a vidámság, könnyedség a közönség felé is lejön, és azt látom, hogy emiatt a nézőink is élvezik a bulijainkat. Megemlíteném, hogy az információs háttérben Kerecse önzetlen baráti segítsége is sokat jelent nekünk.
 
- Pár nap múlva, június 6-án, a Club 202-ben lesz a lemezbemutató koncert, a plakáton pedig Trianon megemlékezés és dedikálás is szerepel. Milyen programot terveztek? Új számok lesznek-e már a műsorban?
 
- Pontosítanék egy kicsit, mert az, hogy lemezbemutató, nem kimondottan szerencsés jelző, lehet, hogy félrevezethet pár embert. Mivel csak aznap jön ki a CD, ezért természetesen nem fogjuk az összes új számot eljátszani, hanem csak hármat, hogy ne álldogáljanak az emberek a bulin, mivel nem ismerhetik a lemezanyagot. Tehát ez a nap a trianoni eseményekre megemlékező rendezvény lesz, amit a HVIM kis műsora demonstrál majd, Fejbőr koncerttel egybekötve, vendégzenekarral fűszerezve. Valamint, az új album dedikálása, pólók, egyéb termékek vásárlási lehetősége a koncert előtt és után. A későbbiek folyamán, amikor már mindenki megismeri a teljes lemezanyagot, akkor majd megszavaztatjuk a közönségünket a facebook-on, hogy melyik számokat szeretnék hallani élőben, és a következő hónapokban ezeket szépen sorban el is fogjuk játszani. Tehát mindenkit várunk június 6-án a budapesti Club 202-ben (jegyek a ticketportálon kaphatók elővételben)!