Jogsértő volt a veszélyhelyzetre hivatkozva visszatartani a vadászati kiállítás pénzügyi adatait

Jogsértő volt a veszélyhelyzetre hivatkozva visszatartani a vadászati kiállítás pénzügyi adatait

Jogsértően tartott vissza közérdekű adatokat a tavaly őszi vadászati kiállítást szervező állami tulajdonú cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. – állapította meg a hvg.hu bejelentése nyomán indított hatósági vizsgálatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

A NAIH szerint "az állami cég jogsértően alkalmazta a járvány elleni védekezésre hivatkozó veszélyhelyzeti intézkedést, amely a közérdekű adatigénylések 15 napos válaszadási határidejét 90 napra is kitolhatja."

A lap tavaly augusztusban nyújtott be közérdekű adatigénylést a vadászati kiállításhoz kapcsolódó néhány szerződés ügyében a rendezvényt szervező céghez. Arra voltak kíváncsiak, hogy mire ment el pontosan a “célpiacok felmérése, haszonelemzés, attitűdfelmérés” témájú kutatásokra és más elemzésekre kifizetett összesen több mint 83 millió forint.

A vonatkozó törvény által alapesetben előírt 15 napos válaszadási határidő letelte után érdemi válasz helyett 30 napos határidő-hosszabbítást kért az Egy a Természettel Nonprofit Kft. Ezt a a veszélyhelyzeti kormányrendelettel indokolták, illetve azzal, hogyha 15 napon belül kellene megválaszolniuk az adatigénylést, a Világkiállítás szervezési feladataira nem maradna elég idejük. A kormányrendelet szerint viszont csak akkor kérhető hosszabbítás, ha a "határidőben való teljesítés a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné, de a lap kifejti, hogy cégnek semmilyen, a koronavírus-járvány leküzdését célzó feladata nem volt, sőt külön felmentést kaptak a járványügyi korlátozások alól.

Hetven milliárdos rege Kovács Zoltán csodaszarvasáról, a vadászati világkiállításról

A Svédországban szarvasokat helikoptereztető Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lázálmának indult a négy évvel ezelőtt hivatalosan is bejelentett vadászati világkiállítás, amire a kormány akkor ma már nevetségesen hangzó 387,5 millió forintot szánt (2017-ben 41,4 millió forintról, 2018-ban 61 millióról, 2019-ben 72,4 millióról, 2020-ban 93,6 millióról, 2021-ben pedig 119,1 millió forintról szólt a fáma) .

A lap emiatt a NAIH-nál vizsgálatot kezdeményezett, ahol kimondták, "mivel a vadászati világkiállítás megrendezése nem a koronavírus járvány leküzdésével összefüggő közfeladat”, a kormányrendelet itt nem alkalmazható, így “a Kft. jogszerűtlenül hosszabbította meg az adatigénylés teljesítésére nyitva álló határidőt”. A hatóság felszólította a Kft.-t az adatigénylés teljesítésére.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. ezt követően válaszolt a hvg.hu-nak, de azt nem tették zsebre: a 83 millió forintba került kutatási szerződések, anyagok kiadását, arra hivatkozva tagadták meg, hogy azok döntés-előkészítő anyagok.