Egy japán lap bocsánatot kért a Mohamed-karikatúrákért

A Tokió Simbun korábban azzal indokolta az átvételt, hogy "az olvasók maguk ítélhessék meg, milyen problémát okozott az újabb Mohamed-karikatúra", de most visszavonulót fújt. Elhelyezett egy rövid cikket a lapban Bocsánatkérés a muzulmánoktól címmel: "Lapunk megsértette a muzulmánokat egy Mohamed-karikatúra újraközlésével. Ezért őszintén bocsánatot kérünk."

Mellette egy kis kísérőírás is olvasható. Az újság jelzi, hogy tiltakozó leveleket kapott két, Japánban működő pakisztáni muzulmán szervezettől, amelyek sértve és sokkolva érezték magukat a francia hetilap elsőoldalas rajzától. A két szervezet január 22-én a japán lap székháza előtt is tiltakozott.

"Egyáltalán nem állt szándékunkban megsérteni az iszlámot" - írta a Tokió Simbun, amely január 13-án délután címoldalán színesben, majd másnap reggel belső oldalon fekete-fehérben közölte a vitatott karikatúrát.

A január 7-ei párizsi mészárlásról és következményeiről bő terjedelemben számolt be a japán média, megpróbálva elmagyarázni a japánoknak a Charlie Hebdo szatirikus jellegét. Ilyen típusú lap nincs a szigetországban, ahol tartózkodnak másuk kigúnyolásától.