Egyvalaki már biztos nem lesz a UKIP elnöke

Nagy-Britanniában manapság nem túl előnyös legesélyesebb jelöltnek lenni valamire, legyen az akármilyen vezető pozíció.

A UKIP vezetőhelyettese, akit eddig az esélyes jelöltek között tartottak számon, egy pártszervezeti gyűlésen jelentette be, hogy nem kíván ringbe szállni az euszkeptikus formáció vezetéséért.

A hír azért is meglepő, mert Nuttall eddig a legesélyesebb jelöltek között szerepelt, és sokan nagy összegben mertek volna fogadni a győzelmére.

Innentől gyakorlatilag teljesen megjósolhatatlan, ki kerekedik majd felül a versengésben, ám nem szabad elfeledkezni a tényről, hogy némileg hálátlan feladatot vállal magára a győztes, bármelyik párttisztviselő legyen is az.

Hiszen a UKIP fölött Damoklész kardjaként lebeg legnagyobb anyagi támogatójuk, Arron Banks totális szervezetei, és imázsreformot, vagy új párt alapítását kilátásba helyező törekvése.

A mezőny

Farage székéért az alábbi politikusok indulása valószínű:

 

Steven Woolfe - EP-képviselő

 

Diane James - EP-képviselő

 

Peter Whittle - A UKIP volt londoni polgármesterjelöltje

 

Raheem Kassam - A Breitbart londoni részlegének főszerkesztője

"Rengeteg elmélkedni valóm volt hétfő óta, és arra jutottam, hogy most nem megfelelő az idő arra, hogy a párt vezetésére pályázzak."

- nyilatkozta Nuttall, majd hozzátette:

"Élőskézből és közelről volt alkalmam látni, milyen terhet rótt a párt vezetése Nigelre, és senkinek sem kívánnám azt az életvitelt, különösképp a családomnak, a szeretteimnek és a barátaimnak nem."

Ennek ellenére nem tervezi a politikai életből való távozást, és egységes kiállást kért a UKIP tagságától, illetve megköszönte a szimpatizánsok múltbéli és jövőbeni támogatását.

Helyettesi pozíciójáról viszont a következő országos tisztújító kongresszuson leköszön, hogy teljes erejével a párt EP-delegációjának vezetésére koncentrálhasson, illetve ha szükséges, megszorongassa a kormányt a Brexit-tárgyalások alkalmával.