Eközben Oroszország rakétarendszert visz Iránnak

Oroszország megkezdte az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek iráni leszállításának folyamatát.

Mehdi Szanai úgy fogalmazott, hogy "a megvalósítás szakaszába léptek" a szállítási eljárások.

Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter a minap úgy nyilatkozott, hogy Oroszország az iráni naptári év végéig, vagyis 2016. március 20-ig leszállítja Iránnak az Sz-300-as föld-levegő rakétarendszereket. Hozzátette, hogy Irán két hónapon belül megkapja a rakéták nagy részét, és már javában zajlik az iráni katonai szakértők kiképzése a rakétarendszerek kezeléséhez.

Szergej Csemezov, a Roszteh orosz állami fegyvergyártó és kereskedelmi konszern vezetője közölte, hogy a rakétarendszerekről szóló új szerződés Iránnal november 9-én lépett életbe.

Oroszország 2007-ben kötött szerződést Teheránnal öt Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer leszállításáról, de miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa fegyverkereskedelmi embargóról határozott Iránnal szemben, Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök (jelenlegi miniszterelnök) 2010-ben érvénytelenítette a szerződést, és betiltotta ezeknek a haditechnikai eszközöknek az eladását Iránnak. A több mint 800 millió dolláros (234 milliárd forintos) szerződést felmondták, a kifizetett előleget visszautalták Teheránnak. Emiatt Irán keresetet nyújtott be a genfi választott bíróságon Oroszország ellen, és mintegy négymilliárd dollárt (1 ezer 170 milliárd forintot) követelt rajta, mert Moszkva nem teljesítette a szerződésben foglaltakat.

A rakétarendszerek szállítására vonatkozó tiltást Vlagyimir Putyin orosz elnök idén áprilisban oldotta fel, röviddel azután, hogy Irán és a hatok (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) között létrejött az iráni atomprogramról szóló keretmegállapodás.

Csemezov korábban közölte azt is, hogy Teherán visszavonja a keresetet, ahogy az új szerződés első részét teljesítik.