Elementáris tiltakozás a kormányhivatalnokok körében az Erzsébet-utalványok kézbesítése miatt

A jelek szerint a Fidesz-KDNP népszerűségének fenntartása a legfontosabb feladat az országban.

A szakszervezetek számításai szerint mintegy 200 cím jutna átlagosan egy kormányhivatalnokra. Egyelőre az sem tisztázott, hogy munkaidőben, vagy azon túl kellenene-e kivinni az utalványokat. Az ötlet már csak azért is különösen furcsa, mert jelenleg is súlyos munkaerőhiány van a kormányhivatalokban, sokan napi 10 órás munkával sem tudják tartani a határidőket, emiatt gyakran szabnak ki rendbírságot is.

Nem meglepő tehát, hogy hatalmas a felháborodás. A Magyar Nemzet számos levelet kapott az esettel kapcsolatban az érintettektől:

Kollégáim körében óriási a felháborodás az Erzsébet-utalványok kézbesítése kapcsán. A főosztályvezető nálunk kijelentette, mindenkinek mennie kell, és az állását féltve senki nem mer ellenkezni.

A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a Miniszterelnökség állításával ellentétben nem kapnak majd kísérőként biztonsági őrt maguk mellé. A több százezer forint értékű Erzsébet-utalványok vonzó célponttá teheti ugyanis a kézbesítőnek lefokozott kormányhivatalnokokat, különösen azokon a településeken, ahol egyébként sem túl jó a közbiztonság. A másik komoly gond, hogy nem biztosítanak számukra megfelelő téli ruházatot sem. Az egyik dolgozó azt írta ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek, hogy megfelelő cipő és ruha nélkül 8 órát kint tölteni akár komoly betegséghez is vezethet. Ráadásul sok a kisgyermekes anyuka is, de a férfi kollégáknak is inkább a jogszabályváltozásokra és a határidőkre kellene koncentrálniuk, ráadásul semmilyen tapasztalatuk nincs abban, hogy ekkora értékkel mászkáljanak.

Még rutinos kézbesítőnek is hatalmas munka

Az alfahir.hu megkeresésére, egy korábban levélkézbesítőként dolgozó férfi az ötlettel kapcsolatban elmondta: megfelelő rutinnal is hatalmas munka 200 címet körbejárni. Ez családi házas övezetekben, falvakban gyakorlatilag csak autóval képzelhető el, ugyanis akár kilométeres távolság is lehet két cím között. Tovább nehezíti a munkát, hogy az átvételi elismervényeket alá is kell íratni a felkeresett nyugdíjasokkal. Becslése szerint átlagosan 2-3 napba telhet a feladat elvégzése egy kormányhivatalnoknak.

Elementáris a tiltakozás

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné a Magyar Nemzetnek kifejtette: ma levélben fordulnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy más megoldást találjanak a kézbesítésre, mert „elementáris” a tiltakozás.

Az ellenzéki pártok is ellenzik az ötletet

A Jobbik közleményben minősítette felháborítónak, hogy a Fidesz – munkakörüktől eltérően – népszavazáskor ingyen telefonos kampánycsapatként dolgoztatta, most pedig ingyenpostásként akarja használni a kormányhivatalok tisztviselőit. Az MSZP szerint tisztességtelen ilyen feladatot és felelősséget bízni a kormányhivatalnokokra, ráadásul a megoldás sokkal költségesebb, mintha a posta végezné el a munkát. Az LMP szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy a 10 ezer forintos utalványokat személyesen a kormányhivatalnokok fogják kézbesíteni munkaidőben.

A kormány karácsonyi utalványosztogatása földbe állíthatja az államigazgatást

A tervek szerint a 2,8 millió magyar nyugdíjashoz egy kormányhivatalnokból és egy biztonsági emberből álló párok fogják eljuttatni a kormány soványka karácsonyi ajándékát: egy tízezer forintos Erzsébet-utalványt. Az Erzsébet-utalványra 2 millió 700 ezer nyugdíjas jogosult: nem csak az öregségi, hanem az özvegyi és a rokkant nyugdíjasok is.Az egyszeri juttatásra 42 milliárd forintot fordít a kormány.Érdekesség, hogy a karácsonyi ajándékok személyes kézbesítésében a járási kormányhivatalok fognak közreműködni, a hivatalnokok által, akik személyesen fognak talpalni.