Elfoglaltak egy szunnita többségű várost a húszi lázadók

Helyi törzsi vezetők és biztonsági szervek segítették a húszik bevonulását a városba, akik rögtön átvették a közigazgatás és a biztonsági erők székházai felett az ellenőrzést. Ez volt az első alkalom, hogy a síita vallású húszik szunnita törzsek uralta városba vonultak be.
   
Az Irán támogatta húszi lázadók és a velük szövetséges, Ali Abdalláh Száleh volt elnökhöz hű fegyveres erők így közelebb kerültek a mintegy 200 kilométerre lévő Belhaf gázüzemhez, amely az ország egyik legértékesebb ipari létesítménye. 
   
A Szaúd-Arábia vezette koalíció immár második hete hajt végre légitámadásokat a húszik és szövetségeseik állásai ellen. Arról tájékoztattak, hogy sikeresen elpusztítottak fegyverraktárakat, utánpótlási útvonalakat, és visszaszorították a fegyvereseket az Áden körüli déli területekre. Ez utóbbinak ellentmondanak azok a hírek, amelyek szerint a lázadók már benyomultak Áden központjába.
   
A polgárháborúval létrejött hatalmi vákuum mindeközben lehetővé tette az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat arab-félszigeti szárnya (AQAP) számára, hogy még inkább megvesse lábát az arab ország keleti területein. A múlt héten a keleti Mukalla kikötővárost foglalták el.
   
Miután elfoglalták a fővárost, a húszik azzal igazolták előrenyomulásukat Jemen más területeire, hogy céljuk felvenni a harcot az AQAP milíciáival. Ennek fényében megállapítható, hogy Jemen irányításáért három nagyobb frakció küzd: az Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők, a húszi lázadók és szövetségeseik, valamint az al-Kaida milíciái.