Elhunyt Sólyom László

Elhunyt Sólyom László

Az egykori államfő 81 évet élt.

Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, jogtudós, akadémikus, egyetemi tanár vasárnap - tudatta az MTI-vel a volt államfő titkársága.

Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el

- áll a Landi Balázs által jegyzett közleményben.

(Sólyom László volt köztársasági elnök a Komárom-Esztergom megyei Súron 2016. május 24-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Sólyom László 1942. január 3-án született Pécsen. Jogi tanulmányait ott végezte, diplomát 1964-ben szerzett. Bírósági fogalmazóként kezdett dolgozni, ezzel párhuzamosan könyvtárosi képesítést is szerzett. Volt tanársegéd, tudományos kutató, egyetemi tanár, és vendégprofesszor is Kölnben.

Már a kezdetektől részt vett a Duna-mozgalomban, a Duna Kör alapító tagja, a '80-as évek elejétől a nem hivatalos környezetvédelmi mozgalmak jogi tanácsadója lett. 1987-ben a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, 1989-ben elnökségi tagja volt, tevékenyen részt vett az Ellenzéki Kerekasztal munkájában is. Később, 2005 és 2010 között volt Magyarország köztársasági elnöke.

Sólyom Lászlót 2005. június 7-én választotta az Országgyűlés a harmadik magyar köztársaság harmadik elnökévé, a két ciklust kitöltő Göncz Árpádot és egy ciklus után Mádl Ferencet követte a köztársasági elnöki székben. Jelölését a Védegylet javasolta, majd a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Demokrata Fórum támogatta. Sólyom László 2010. augusztus 5-ig töltötte be hivatalát államfőként.

(Címlapkép: Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár 2015. november 24-én a budapesti Lengyel Intézetben. MTI/Balogh Zoltán)