Elítélték a kurdellenes hadműveleteket – rács mögé kerültek

A tizennégy őrizetbe vett ember az Északnyugat-Törökországban található Kocaeli Egyetem tanára. Várhatóan hamarosan hét másik társuk is rács mögé kerül. Az isztambuli ügyészség

„terrorista propagandában való részvétel, illetve a Török Köztársaság intézményeinek megsértése”

miatt indított nyomozást. A „Nem veszünk részt ebben a bűncselekményben” című petíció elítéli a kormány által Délkelet-Törökországban folytatott „szándékos és tervezett mészárlást”, amely a „török törvények és a Törökország által aláírt nemzetközi egyezmények semmibe vételével” zajlik. A dokumentumot 89 törökországi és külföldi egyetem oktatója írta alá. Az 1128 értelmiségi között olyan híres gondolkodók is vannak, mint Noam Chomsky, David Harway, Immanuel Wallerstein és Slavoj Zizek. Recep Tayyip Erdogan török elnök néhány napja elítélte az aláírókat. A török nagykövetek éves találkozóján tartott beszédében az elnök nyomatékosította, hogy az emberi jogokat nem az állam, hanem a terroristák sértik meg.

„Mindennek ellenére ez a horda, amely egyetemi oktatónak nevezi magát, az államot vádolja. De ez nem elég nekik, még külföldieket is meghívnak, hogy kövessék figyelemmel az eseményeket. Ez gyarmatosító magatartás”

– méltatlankodott Erdogan. A politikus a török függetlenségi háborúhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet, és elítélte az „úgynevezett értelmiségiek” „árulását”. A török elnök szerint az aláírók köszönőviszonyban sincsenek azzal a felvilágosult emberrel, akiknek hiszik magukat.

„Tudatlanok és sötétek vagytok, akiknek fogalmuk sincs, mi zajlik keleten vagy délkeleten. Mi már szinte hazajárunk ezekre a helyekre”

– tette hozzá az államfő, aki szerint Törökországnak nem a kurdokkal, hanem a terroristákkal van baja. Erdogan a petíció összes aláíróját, köztük név szerint Noam Chomskyt, meghívta Törökországba, hogy a helyszínen saját szemükkel láthassák az eseményeket, amelyekről nyilatkoznak.  A török ellenzék és az Egyesült Államok törökországi nagykövete bírálta a letartóztatásokat.

A török hadsereg sajtójelentések szerint egy hónapja megszállta az ország délkeleti részén található Cizrét és Silopit, hogy kifüstölje onnan a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet felkelőit. A harcokban számos civil életét vesztette, a lakosság egy része pedig elmenekült. Erdogan megesküdött, hogy megsemmisíti a kurd függetlenségért 1984 óta fegyverrel harcoló PKK-t, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint.