Elítélték az őrökre támadó menekülteket, de már rég nyomuk veszett

1 év 8 hónap - 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság négy menekültet. Hiába, már rég eltűntek.

Az afgán, a gambiai, a marokkói és az elefántcsontparti férfiak, akik nem vettek részt a tárgyaláson, augusztus 17-én támadtak rá a fegyveres őrökre a debreceni menekülttáborban.
 
A portál beszámolója szerint az ügy előzménye az volt, hogy 40-50 menekült takarókkal és párnákkal a tábor udvarára vonult, és azt mondták, addig nem vonulnak vissza, amíg nem tudják, miért vannak még őrizetben. Az igazgató a házirend ellenére engedélyezte az udvar és a körletek közötti mozgást, de az őrizeteseket felháborította, hogy a kapun az őrök egyszerre csak két embert akartak átengedni.
 
A tiltakozók a kaput az éjszaka folyamán többször is a földre borították, a körletben több ablakot, lámpát törtek szét és egy sörpadot is az udvarra hajítottak, mintegy 900 ezer forintos kárt okozva ezzel.
 
A kidöntött kapu helyére őrök álltak, a tömeg viszont rájuk támadt, ütötték-vágták a biztonságiak pajzsát. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek meg a rendőrök, akik elszeparálták a tömeget, gázspray-t vetettek be és hajnali 5-re állították helyre a rendet.
 
Bár a lázadást 29 kamera rögzítette, a támadókat nehéz volt beazonosítani, mivel ruhákkal, lepedőkkel takarták el magukat. 
 
Úgy tűnik, a négy menekültet azonban hiába ítélték el: a vádlottak korábban tagadták a bűncselekmény elkövetését, és miután 4 hónapos előzetes letartóztatásuk véget ért, nyomuk veszett.