Elkötelezettség, céltudatosság és merészség - Bemutatkozik a Nemzeti Hang zenekar

„Vidéki srácok vagyunk, akik őszintén viselkednek és próbálják megvalósítani az álmaikat.”

 - A honlapotokon olvasható rövid, de frappáns biográfia alapján az eddigi történetetek megismerhető, így én nem is ennek felelevenítésével indítanám ezt az interjút, hanem inkább afelől érdeklődnék, hogy már a kezdetekkor voltak valamelyest konkrét célkitűzéseitek, vagy csak szimplán a közös zenélés és egy-két saját szerzemény megalkotásának öröméért ragadtatok hangszert?

 - Alapvetően, mint általában az induló, fiatal rock bandák, mi is baráti társaságként indultunk. Sőt a kezdeti éveink is a csetlő-botló, nem tudatosan építkező csapatok képét mutatta. De, gondolom, ez nem is meglepő, hiszen bármibe fog az ember, az indulás évei nehezek. Tapasztalatra és tanulási folyamatra van szükség. Én személy szerint 16-17 évesen próbálkoztam először zenekar alapításával, több-kevesebb sikerrel. Aztán később jött a Nemzeti Hang ötlete, ehhez megtaláltam Kiss Sándor billentyűst, akivel azóta is töretlen a barátságunk. Akkor még, ahogy említetted, valóban a zenélés öröméért és az első önálló dalok megírásáról szólt a banda. Követtük a példaképeinket, és két-három év múlva azt vettük észre, hogy már az ő koncertjeiken vagyunk vendégzenekar.

 - Ha visszatekintesz, szerinted mi volt az a fordulópont, amikor már te is úgy gondoltad, hogy ez a banda többet jelent egyszerű hobbinál, lehet belőle akár egy komolyabb dolog is?

 - Ha visszaidézem az elmúlt hat évet, a Nemzeti Hang pályafutása töretlen, és talán szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy folyamatosan felfelé ívelő. A kezdeti évek útkeresése után 2014-2015 fordulóján indult el egy olyan folyamat, ahol érezhető volt, hogy a közönség egyre jobban érdeklődik a banda iránt és mi is kezdtük komolyabban venni a zenekari munkát. Saját finanszírozással elkészítettük az első videoklipünket, aztán jött Füle Zoltán rendező és csapata felkérése egy filmes projektre. A Drága Elza! című II. világháborús film betétdalát írtuk meg „Jégvirág nyílik” címmel, amelyből megszületett a második videónk. Ekkor lemezkiadói szerződéshez is jutottunk és ezek hatására, bár nagyon lassan, de elindult az országos figyelem a zenekar felé, mind a szakma, mind a közönség részéről.

 - Jó néhány tagcsere volt már az NH soraiban. Te és Sanyi ’nehéz fiúk’ vagytok, magyarul nem könnyű veletek kijönni hosszútávon, netán túl nagyok a szakmai elvárásaitok a zenésztársak irányában, vagy egyszerűen a kellő elszántság hiányzott a csapatból eddig eltávozottakból?

 - Én úgy gondolom, hogy nem vagyunk nehéz emberek. Sőt, a kollégák elmondásai alapján, személy szerint engem egy konfliktuskerülő és engedékeny arcnak tartanak. Bár kívülről ez jó tulajdonságnak tűnhet, viszont egy rockzenekar életében nagyon sok, kifejezetten kemény helyzet is kialakul, akár a tagságon belül is, amit kezelni kell. Szerencsére megtaláltuk a menedzsereink személyében azokat az embereket, akik, ha szükséges, akár a csapat tagjaival is nagyon szigorúak tudnak lenni, de ez azért van, mert próbáljuk közösen kihozni a maximumot egymásból, és talán ezért is megy előre a Nemzeti Hang szekere.
Szerintem az természetes, hogy egy bizonyos népszerűségi szint és az eddig elért eredményeink miatt vannak elvárásaink. Jól gondolod, sajnos mind szakmai, mind elkötelezettség és elszántság hiányában, vagy egyszerűen csak emberi problémák miatt voltak a tagcseréink. A mostani felállás stabilnak mondható, Szántó Tamás gitáros és Nehéz Zsolt dobos személyében megtaláltuk azokat az embereket, akikkel hosszú távon is el tudom képzelni a jövőt.

 - Már öt kézzel fogható kiadvánnyal büszkélkedhettek. Ezeket néhány mondatban bemutatnád?

 - Az első kiadványunk, az „Isten is ezt akarta„ a megalakulásunk évében jelent meg 2009-ben, az egy öt számos EP, nem teljes album. Aztán nagyjából másfél évente jöttek a lemezek: 2010-ben a „Mit hoz a jövő”, 2012-ben a „Múltról mesél”, és 2013-ban a „Dicsőségre ítélve”. Ezek mind a RockSpa stúdióban készültek, de 2015 nyarán váltottunk, és a szolnoki Denevér stúdióban dolgoztunk. Itt vettük fel a „Végig viszem” című legutóbbi albumunkat. Általában 12 szám található a lemezeken. A korábbi korongokon még néha feltűnt egy-egy feldolgozás is, az utóbbin viszont már csak saját szerzemények szerepelnek, és a jövőben ezt az utat folytatjuk, saját dalokkal töltjük meg a következő kiadványokat is. Egyébként már dolgozunk az új anyagon, írjuk az új számokat, jó néhány már el is készült. Nyár folyamán indítjuk a stúdiós munkálatokat, és ha minden a terveink szerint alakul, 2017 októberében meg is jelenhet „Nincs kegyelem” címmel az új lemez. Akik eljönnek a mostani turnénkra, már hallhatják is ennek címadó dalát.

 - A nevetek alapján szerintem mindenki azonnal a nemzeti rock stílusra asszociál. Emiatt nem szűkösebbek a lehetőségeitek, nem találkoztok-e ezért a kelleténél több zárt ajtóval?

 - Inspiráltak minket a régi nemzeti rock csapatok, és ezért ebből egyenesen következett, hogy mi is ezt a stílust és az ehhez passzoló zenekarnevet válasszuk. Próbáltunk olyat találni, ami kifejezi a nemzeti összetartozást, életérzést és filozófiát. Sajnos nem mondhatom, hogy nem ütközünk akadályokba a nevünk miatt. Viszont az is igaz, hogy a kétkedőket azonnal meg tudjuk győzni, amikor egy számunkra még új klubban, vagy nagyobb szabadtéri rendezvényen sikerül fellépnünk. Azt tapasztaljuk, hogy a szervezők, amíg nem látják és hallják a Nemzeti Hang zenekart, addig általában tartózkodóak, és ahogy megismernek minket, már adják is az új időpontot a következő koncertre.



 - Már érintettük a zenekar és a 2014 novemberében bemutatott Drága Elza! című magyar film kapcsolatát, de bontsuk már ki teljesen ezt a témát! Ez a kooperáció minek köszönhetően jött létre?

 - Füle Zoltán rendező-producertől jött érdeklődés, hogy milyen módon tudnánk közös munkában gondolkozni. Szerencsére egy olyan időszakban érkezett a felkérés, amikor már volt a fiókban jó néhány dalunk vagy ötletünk a következő albumunkhoz. Így esett a választás a „Jégvirág nyílik” című számunkra, amihez a filmes stábbal videoklipet is forgattunk és ebbe a film egyes jeleneteit is bevágtuk. A dal szövegvilága a II. világháborús frontok hosszú, hideg téli hangulatát idézi. Legalábbis ez volt a cél a munka során, és a visszajelzések alapján ezt meg is tudtuk valósítani. Mind a mai napig nagyon jó reakciók érkeznek a közönség részéről ehhez a dalhoz, és a klip YouTube-os nézettsége is kiemelkedő.
A forgatás nagyon nagy élmény volt számunkra, igazi nagy filmes stábbal dolgozhattunk. Mi és a statiszták is korabeli katonai ruhákba öltözhettünk, pirotechnikát használhattunk. Sajnos, maga a Drága Elza! film promóciója és kifutása nem sikerült úgy, ahogy vártuk. Bár bekerült a mozis forgalmazásba, de ha jól tudom, hamar levették műsorról. A rajongóink folyamatosan kérdezik tőlünk, hogy hol és mikor láthatják a filmet, és jó hír, hogy a legutóbbi információk szerint hamarosan megjelenik DVD-n. Természetesen erről mi is be fogunk számolni a közösségi oldalainkon, és reméljük, hogy a kiadvány kapható lesz majd a Nemzeti Hang webshopban is a lemezeink, és a ruházati, valamint egyéb ajándéktárgyaink mellett.

 - Számomra kicsit meglepő, hogy fiatal – és finoman szólva a médiában nem agyonsztárolt és szerepeltetett – zenekar létetekre már egy elég komoly közönségbázist tudhattok magatok mögött. Szerinted ez minek köszönhető? Ha direktbe fogalmaznék, úgy is kérdezhetném, hogy szerinted mitől jó vagy más a Nemzeti Hang, mint a többi kortárs csapat?

 - Fogalmunk sincs… ezt mi is szeretnénk tudni! (nevet) Talán az lehet az eddigi sikereink titka, hogy egyrészt nagyobb a szerencsénk, mint a tudásunk, és eddig sokszor voltunk jókor jó helyen. Illetve még talán az, hogy nincsenek nagy megfejtések a zenénkben, egyszerű sémákat követünk, dallamos, szöveg- és refréncentrikus, a közönség számára könnyen befogadható, rádióbarát dalokat írunk. De például a „Végig viszem” albumon már helyet kaptak olyan szövegek, amikre inkább az inspiráló jelzőt tudnám mondani. Vagyis a ’küzdj a céljaidért, és soha ne add fel’ jellegű számok, és mi ezek szerint is élünk.
Aztán szerintem nagyon fontos az is, hogy minden, a zenekart érintő háttérmunkát egy kézben tartunk. A legkisebb grafikai vagy nyomdai munkától, vagy a marketingtől kezdve, a közösségi média felületeinken és koncertszervezésen keresztül, a lemezkiadásig vagy a webshopunk üzemeltetéséig. Nagyon sokat dolgozunk a csapat előrébb jutásán. Nem ülünk otthon és bámuljuk a tévét, és lessük a telefonjainkat, hogy majd csak beesik egy ajánlat, vagy koncertmeghívás. Úgy érzem, hogy mi elébe megyünk a dolgoknak, és azt valljuk, hogy ezt másképpen nem is lehet. Azt szoktuk mondani, hogy az van elintézve, amit te magad elintézel és nem vársz másokra! Figyelj, mi csóró, vidéki srácok vagyunk, akik őszintén viselkednek és próbálják megvalósítani az álmaikat. Úgy tűnik, hogy a közönség ezt a hozzáállást érzi és támogatja is. Hálásak vagyunk a rajongóinknak, hogy eljönnek a koncertjeinkre, megveszik a lemezeinket vagy a pólóinkat, és ezzel támogatnak minket.

- Hogyan próbáltok meg eljutni a megszólítani kívánt közönségréteghez?

 - Az előző válaszban nagyjából benne van, hogy hogyan gondolkodunk és hogyan dolgozunk a zenekar, a koncertjeink vagy a lemezeink promócióján. Igyekszünk sokat fellépni, a manapság divatos közösségi oldalakat próbáljuk a magunk erejéből és tudásából a legprofibban működtetni. Albumaink az összes digitális letöltős vagy streaming felületen elérhetőek, tehát a dalainkat a rajongóink okostelefonon is hallgathatják.

 - December közepén elindult az NH.Tv is, a zenekar YouTube csatornáján. A bevezető adásból megtudhattuk, hogy milyen tartalomra számíthatunk majd a későbbiekben. Ez a jellegű netes jelenlét egy hasznos plusz a figyelemfelkeltéshez vagy ez már a fix Nemzeti Hang rajongók kiszolgálásához készült?

 - Az NH.Tv azért született, mert egyre több kérdést kapunk a rajongóktól mindenféle témában, kezdve a koncertek időpontjától és helyszíneitől, akár a legfurcsább személyes dolgokig bezárólag. Sajnos nem tudunk már minden üzenetre vagy kérdésre személyesen válaszolni, ezért döntöttünk a kommunikáció ezen formája mellett, hogy havi rendszerességgel jelentkezünk egy-egy ajánló videóval. Kicsit szerénytelenül ezt mi TV-nek neveztük el. A kezdeti időkben pár perces videóüzenetekben gondolkozunk és a jövőben kívánunk hosszabb lélegzetű anyagokat forgatni. Mindenképpen érdemes a csatornánkra feliratkozni, mert nagyon sok Nemzeti Hang információhoz csak itt lehet majd hozzájutni. Például az új klipjeink werkfilmjeit itt fogjuk bemutatni, vagy nyereményjátékokat szervezünk majd zenekari ajándékokért vagy koncertjegyekért. Úgy gondoljuk, hogy ez mindenképpen plusz felület a csapat életében. Akik nem találkoztak még a bandával, azok itt tájékozódhatnak, megismerhetnek minket, a környezetünket, sőt akár bepillantást kaphatnak a magánéletünkbe is. De azok a rajongók, akik már jól ismernek bennünket, azok számára is számos újdonsággal szolgálunk majd.

 - A mozgóképeknél maradva még… Mi alapján választjátok ki a megfilmesítésre szánt dalokat? Egy-egy klip elkészítése mennyire önálló vállalkozás?

 - Elsősorban a rajongói visszajelzéseket tekintjük alapnak, általában azon dalok közül választunk, amelyek a koncerteken is jól működnek, éneklik ezeket, tehát tetszik a közönségnek. Több klipünket is saját magam rendeztem és forgattam, sőt a vágást és az utómunkálatokat is nagyrészt én végzem, ezt a jövőben is folytatni szeretnénk. Folyamatosan fejlesztünk nem csak a videós, hanem a színpadi technikánkban is. Pontosan azért, amiről már beszéltem, hogy a zenekar körüli részmunkákat is saját kézben tartsuk. Ez egyrészt pénzügyi kérdés is, és az elképzeléseinket így tudjuk a legjobban megvalósítani. Az NH.Tv-nél viszont külső segítséget is igénybe veszünk. A grafikai és animálási feladatoknál és a rendszeres megjelenések miatt van erre szükség. Míg egy videoklip több hétig is készülhet, ezzel szemben az NH.Tv egyes adásai szigorú menetrendet követelnek.



 - Pár nap múlva startol a Nemzeti Hang tavaszi turnéja, ami már egy teljesen önálló, az egész országot lefedő, bő három hónapos fellépés-sorozat. Milyen elképzelésekkel, netán elvárásokkal vágtok neki ennek a nagy kalandnak?

 - Igen, ez a „Végig viszem” CD-hez kapcsolódó lemezbemutató turné lesz, bár kicsit el vagyunk csúszva vele, ugyanis ez 2015 novemberében jelent meg. Viszont, mivel nem sikerült a megjelenése környékén országosan bemutatnunk, sok helyre nem jutottunk el, ezért úgy döntöttünk, hogy érdemes egy ilyen kanyart csinálni, mielőtt jön a következő album.
A Nemzeti Hang életében ez az első, országos lemezbemutató, korábban nem volt még ekkora költségvetésű és ennyi állomást felsorakoztató turnénk. Nagy várakozással, rengeteg munkával és szervezéssel telnek a napjaink. Szerencsére nagyon jó visszajelzéseket kapunk a rajongók, a klubok és a szervezők részéről. Tisztában vagyunk a zenekar jelenlegi helyzetével, nincsenek illúzióink és ezért az elképzeléseink és az elvárásaink nagy vonalakban azonosak. Nagyon elégedettek leszünk, ha ezen a három hónapos megmozduláson legalább a költségeink visszajönnek. Ha ez így lesz, akkor azt mi már óriási sikernek fogjuk elkönyvelni.

 - Mi alapján választottátok ki a helyszíneket, vannak-e már netán bejáratott állomások vagy teljesen mélyvíz lesz a számotokra ez a pár hónap?

 - A turné nagy része – ahogy te fogalmazol – teljesen mélyvíz, próbáltunk olyan helyszíneket keresni, ahol még egyáltalán nem játszottunk. Pontosan azért, hogy szinte teljesen le tudjuk fedni az országot, valamint felmérjük, hogy ahol eddig nem jártunk, ott mennyire vagyunk ismertek, van-e igény a Nemzeti Hangra.

 

 - Egy pár napja publikált fotó mindenképpen azt bizonyítja, hogy az eltökéltségetek bizony száz százalékos, hiszen karácsony előtt Sanyi egy újabb, nem is akármilyen tetoválással lett gazdagabb… Jelenleg az életetekben hová rangsoroljátok a zenekart? Mivel foglalkoztok a NH mellett?

 - Igen, Tata (Kiss Sándor billentyűs – a szerk.) egy őrült fazon, a nyakára tetováltatta a Nemzeti Hang logóját! Mint zenekarvezető, számomra az NH az első helyek között van az életemben, de a teljes tagság is nagyon elhivatott. Azért nem mondom azt, hogy az első helyen, mert nekem és Sanyinak polgári foglalkozásunk van, Zsolti és Tomi pedig egyetemre járnak. De nyugodtan mondhatom, hogy a napi meló vagy a tanulás és vizsgák után mindenképpen a zenekar következik, sokszor még a család rovására is. Azonban ez már egy másik sztori, talán majd egy következő interjú témája lehetne...

 - Január eleje van, teljesen időszerű a záró kérdés. A 2017-es évre – a turné mellett, után – milyen megvalósításra váró terveket állítottatok össze?

 - A tervek szerint a turné után, a nyár folyamán elkezdődnek az új albumunk, a „Nincs kegyelem” felvételei és munkálatai, ami október közepére jelenik meg. Augusztusban és szeptemberben egy-egy új videoklipet forgatunk és publikálunk is, az új lemez felvezetésére. A stúdiós munka mellett a nyár a szokott módon, a szabadtéri rendezvényekkel és fesztivál fellépésekkel telik majd, ősszel pedig ismét klubkoncertek következnek. Mozgalmas évnek nézünk elébe, az már biztos.