Ilyen nincs: a közmédia igaz történetként adta elő az Elkúrtuk film egyik kitalált jelenetét, a DK feljelenti őket

Ilyen nincs: a közmédia igaz történetként adta elő az Elkúrtuk film egyik kitalált jelenetét, a DK feljelenti őket

Azt, hogy a közmédia nem közmédia, hanem a Fidesz propagandaeszköze, eddig is tudtuk - miként azt is, hogy az MTVA által nyújtott minőség sem tükrözi a több mint százezer magyar család évi egymillió forintnyi adójából összerakott költségvetést.

Azt is tudtuk, hogy az Elkúrtuk (idegesítő írásmódján ElkXrtuk) nevű filmet a Fidesz a 2022-es országgyűlési választásokra készíti, célja pedig nyilvánvalóan egy Gyurcsány-ellenes propaganda volt. Azóta pedig azt is tudjuk, hogy hiába lehetett volna a 2006-os eseményeket hűen visszaadni – igény az lett volna rá, hiszen valóban fontos korszakot jelent a magyar közéletben -, valójában nem sikerült: a film attól függetlenül, hogy ellenzői szerint 1/10-es értékelésű, támogatói szerint pedig 10/10-es, valójában – igaz, ez csak egyéni vélemény - a pocsék színészi alakítások és a rossz, hiányos történetvezetés miatt, inkább olyan 5/10-es lehet. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy

a közmédia egyik műsorvezetője simán elhitte a film egyik fiktív, és durván propagandacélú állítását, majd tényként közölte azt a hallgatókkal.

A film ugyanis nagyon erősen Dobrev Klárára koncentrált, még annak ellenére is, hogy az ő 2006-os szerepe messze nem volt olyan jelentős, mint a vásznon láthattuk. Sőt, a DK volt miniszterelnök-jelöltjének tulajdonították, hogy ő maga döntött az október 23-i, bosszúszomjas rendőrtámadásokról, valamint arról is, hogy a tömegoszlatások ártatlan civileket is érinteni fognak, egyfajta járulékos veszteségként elkönyvelve.

Noha a film ezen része nyilvánvalóan kitaláció, a Kossuth rádió munkatársa kedden a Jó napot, Magyarország! című műsorban a 24.hu cikke szerint (itt meghallgatható, 16:11:50-től) konkrétan azt mondta,

Dobrev Klára maga döntött 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről.

Mivel ez az állítás nem csak azt jelenti, hogy a műsorvezető a saját propagandájuknak egy hamis állítását is elhitte – elvégre ennyi hazugság között ki tudja már, mi az igazság -, hanem azt is, hogy nagy nyilvánosság előtt súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolt meg egy másik személyt, a DK közölte, hogy beperelik az MTVA-t.

Mint közleményükben írták, az állami rádió propagandistái láthatóan csont nélkül hitték el a Fidesz propagandafilmjében, az Elkúrtukban foglalt összeesküvés-elméletet, ezért most pár példán keresztül szeretnének egy kis segítséget adni a Fidesz propagandistáinak, hogy megértsék, a filmvásznon és a TV-képernyőn foglaltak sokszor nem fedik a valóságot:

  • nem fenyegette a Föld létét egy aszteroida, amitől Bruce Willis mentette meg az emberiséget
  • nincs titkos varázslóiskola Angliában
  • nincs halálcsillag (még Soros Györgynek sem)
  • Esmeralda valójában nem vak és nincs szüksége szemműtétre
  • Magdi anyus nem halt meg, csak kiírták a sorozatból.

Az ellenzéki párt úgy fogalmazott, az alternatív valóságon alapuló diktatúrák sajátja, hogy

soha nem tudhatjuk, mit hoz a múlt,

de az a tény mindenen túlmegy, hogy a közpénzből működő állami média 2006-tal kapcsolatban 15 év után talál ki egy újabb hazugságot.