Ellenőrizetlenül elköltött 1,7 milliárd forint, ügyészségi nyomozás, fideszes mindennapok Dunakeszin

A Dunakeszi önkormányzata által létrehozott alapítvány 1,7 milliárd forinttal nem tud elszámolni.

A Dunakeszi önkormányzata polgármesteri hivatalába bejegyzett Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány 1,7 milliárd forintnyi közpénzzel mind a mai napig nem tud elszámolni – emelte ki a legnagyobb ellenzéki párt képviselője. Majd hozzátette: az alapítvány egyáltalán nem, az önkormányzat pedig érdemben nem válaszolt semmilyen megkeresésre és közérdekű adat kikérésére.

A közalapítványnál történt visszaélések miatt a Jobbik feljelentése nyomán nemrégiben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával rendelt el nyomozást az ügyészség – hangsúlyozta Hegedűs Lórántné. A politikus úgy véli, hogy egyetlen önkormányzatban sem lehet ilyen felelőtlen módon gazdálkodni a közpénzekkel.

Dunakeszi városának önkormányzata 2001-ben azzal a céllal hozta létre ezt a közalapítványt, hogy a településen az útépítéseket elvégezze. Ezt követően az önkormányzat úgy folyósított minden évben több száz millió forintnyi összeget a közalapítvány részére, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint semmilyen formában sem követelte meg az összegekkel történő elszámolást – mondta Varga Zoltán.

A Jobbik dunakeszi elnöke a közalapítvány működésének elmúlt tizenöt esztendejéből mindösszesen egy-két évre vonatkozóan talált bármiféle dokumentumot annak gazdálkodásáról. Példaként a 2005-ös évet említette, abban az esztendőben az alapítvány mintegy félmilliárd forintot kapott az önkormányzattól, az erről szóló elszámolást pedig csupán egy egyoldalas tájékoztató jelentette, amit be is mutatott a sajtó megjelent képviselőinek.

A rendelkezésükre álló információk szerint a közalapítvány működése során egyetlen évben sem teljesítette a bíróság felé a beszámolói kötelezettségeit. Az önkormányzat pedig folyamatosan akadályozza az ügyben folytatott tényfeltáró munkájukat – hangsúlyozta Varga Zoltán. A politikus ezen azért nem lepődött meg, mert a közalapítvány első kuratóriumi elnöke jelenlegi Dunakeszi fideszes alpolgármestere, az őt követő alapítványi vezető pedig egy civil szervezet képviselőjeként gyakorlatilag a Fidesszel koalícióban vezette a várost.

A Jobbik dunakeszi elnöke kitért továbbá arra is, hogy a közalapítvány tavaly ősz óta gyakorlatilag eltűnt. Bár hivatalosan továbbra is a település önkormányzatának épületébe van bejegyezve, a hivatalos megkeresések „címzett ismeretlen” pecséttel érkeznek vissza az önkormányzattól. Ezért korábban már közérdekű adattal való visszaélés miatt is feljelentést tettek.

Varga Zoltán felszólította az önkormányzatot, hogy hagyjanak fel az alapítvány körüli titkolózással, és nevezzék meg azokat a felelősöket, akik miatt Dunakeszi történetének legsúlyosabb korrupciós ügyében eljárás indult. Választ várnak továbbá a település jelenlegi fideszes alpolgármesterétől Erdész Zoltántól arra, hogy milyen szerepe van és volt, az alapítvány gyanús pénzügyei kapcsán.