Elindult az online előregisztráció az ellenzéki előválasztásra, itt vannak a tudnivalók

Elindult az online előregisztráció az ellenzéki előválasztásra, itt vannak a tudnivalók

Már online lehet regisztrálni az ellenzéki előválasztásra, melyre szeptember 18. és 26. között kerül sor. Az online előregisztráció célja – mint az az együttműködő pártok közös közleményéből kiderül – az, hogy érvényesüljenek

a biztonság, az egyenlőség, a hozzáférhetőség és a titkosság alapelvei.

A kommüniké rögzíti, hogy az online szavazási rendszer a személyes szavazás digitális változata lesz. A szavazás során a választónak ugyanazokra a dokumentumokra lesz szüksége, mint a személyes szavazás során: lakcímkártyára és egy fényképes, hivatalos igazolványra. Maga a szavazás is a megszokotthoz nagyon hasonló módon történik: a szavazókat egy véletlenszerűen kiválasztott szavazóbiztos azonosítja a szavazás előtt. Az azonosítás nem személyesen, hanem digitális videókapcsolaton keresztül történik, ezért az online szavazáshoz szükséges webkamera vagy mobiltelefon, esetleg tablet kamerája, illetve megfelelő internetkapcsolat.

Az előregisztráció a szavazóbiztosok korlátozott kapacitása miatt ajánlott, erre szeptember 13-a (hétfő) óta van lehetőség az elovalasztas.hu oldalon. Az előregisztrációra délelőtt 10 és este 19 óra között van lehetőség, de az igények függvényében ez az idősáv a hét folyamán tovább bővülhet.

Az előregisztráció menete:

  1. A választóknak meg kell adniuk az azonosításhoz szükséges adatokat, melyeket megtehetnek azok begépelésével vagy az Ügyfélkapun keresztül, vagy akár azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítés (AVDH) révén is.
  2. Időpontot kell foglalniuk a videós azonosításhoz, mely akár azonnal is megtörténhet.
  3. Ha a választót az online szavazóbiztos sikeresen beazonosította, akkor a rendszer megmutatja a szavazási linket, amit kimásolhat, vagy e-mailben el is küldheti magának.
  4. A választópolgár ezen a linken tudja majd elérni a szavazólapját szeptember 18. és 26. között, amin biztonságosan és titkosan adhatja le a voksát.

A közlemény kiemeli, aki az előválasztás első fordulója (szeptember 18. és 26. között) kezdeményezi az online regisztrációt, az nem kap szavazói linket, hanem az azonosítást követően azonnal szavazhat.

Az ellenzéki pártok kommünikéje hangsúlyozza,

a leadott szavazatot sem a szavazóbiztos, sem más nem látja, azt a rendszer titkosítja és összesítve tárolja a szavazatszámlálásig.

A digitális szavazat

nem tartalmaz a választóra vonatkozó adatot,

azaz a szavazás tökéletesen titkos. Az online szavazatokat a szavazatszámlálási szakaszban adják majd csak hozzá a személyesen leadott, urnákban tárolt szavazatokhoz.