Elkészült az ellenzéki előválasztás hivatalos honlapja, amin minden fontos információ megtalálható

Elkészült az ellenzéki előválasztás hivatalos honlapja, amin minden fontos információ megtalálható

Elindult az ellenzéki előválasztás hivatalos honlapja, az elovalasztas2021.hu - jelentette be a hat szövetséges ellenzéki párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd jelentette be.

Az összefogás azért hozta létre az oldalt, hogy a választók és a sajtó számára is minden fontos információ rendelkezésre álljon.

A honlapon helyet kaptak az előválasztás legfontosabb technikai részletei, így például a jelöltté, jelölőszervezetté válás feltételei, továbbá megtalálható a hat párt vezetője által tett Értéknyilatkozat, illetve a közös kiállások és javaslatok is.

Természetesen az előválasztás pontos menetrendjét is meg lehet nézni, eszerint

  • Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését.
  • Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.
  • Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.
  • Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is.
  • A második forduló október 4. és 10. között lesz.

Mint megírtuk, május végén megalakult Megalakult az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) is, civil szervezetekkel az élen.

Megalakult az Országos Előválasztási Bizottság civil szervezetekkel az élen

Miután a szövetséget kötött hat ellenzéki párt (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) elnökei azt a döntést hozták, hogy 2021-ben országos előválasztást szerveznek, a pártok delegáltjaiból megalakult az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB). Az előválasztás lebonyolításának legfőbb kérdéseiben az ellenzéki pártok múlt héten megállapodtak.