Megalakult az Országos Előválasztási Bizottság civil szervezetekkel az élen

Megalakult az Országos Előválasztási Bizottság civil szervezetekkel az élen

Miután a szövetséget kötött hat ellenzéki párt (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) elnökei azt a döntést hozták, hogy 2021-ben országos előválasztást szerveznek, a pártok delegáltjaiból megalakult az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB). Az előválasztás lebonyolításának legfőbb kérdéseiben az ellenzéki pártok múlt héten megállapodtak. Az előválasztáson a lehető legnagyobb részvételre és a lehető legalaposabb lebonyolításra törekszünk, ezért nyitottak vagyunk megbízható és elfogadott civil partnerszervezetek bevonására is - áll a pártok közös sajtóközleményében.

Megvan az ellenzéki előválasztás menetrendje: az első forduló szeptemberben lesz

A Debreciner értesülései szerint megvan az ellenzéki előválasztás menetrendje. A portál azt írja, egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok a 106 egyéni választókerületben. Az elfogadott menetrend ez lesz: Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését. Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.

A 2019. évi önkormányzati választások során a fővárosi és a ferencvárosi előválasztások megszervezésében és lebonyolításában jelentős szerepet vállalt a Civil Választási Bizottság (CVB). Az Országos Előválasztási Bizottság célja, hogy építsen a CVB korábbi tapasztalataira, valamint a CVB tagszervezeteinek a speciális tudására is.

A CVB tagszervezetei többek között:

a társadalmi mozgósító kampányokkal százezreket elérő aHang,

a kormánypárti médiafölény ellensúlyozására létrejött Nyomtassteis,

a választások tisztaságát és átláthatóságát őrző Számoljuk Együtt Mozgalom,

a civilek, szakszervezetek és ellenzéki pártok együttműködését segítő Civilek a Demokráciáért Egyesület,

a megalapozott politikai és szakpolitikai megoldásokat kidolgozó ELEGY,

a nyilvános viták szervezésében tapasztalt Tabumentes Országmentés Egyesület,

valamint a kulturális szférát mozgósító FŐNIX Mozgalom.

A hat együttműködő ellenzéki párt törekszik az előválasztás széleskörűvé és sokszínűvé tételére, ezért úgy döntött, hogy bevonja a Civil Választási Bizottságot az előválasztás lebonyolításába. Az ellenzéki pártok felkérik a CVB tagszervezeteit, hogy tudásukkal, aktivistáikkal és technikai hátterükkel vegyenek részt az előválasztás lebonyolításában. Az együttműködés pontos részleteiről a következő hetekben a CVB-vel és az egyes tagszervezetekkel folyamatos egyeztetéseket folytatnak az ellenzéki pártok.

Magyar Györgyék csatasorba állították a civil szervezeteket az előválasztásra

A Civil Választási Bizottság folytatja azt, amit 2019-ben megkezdett, miután a közelmúltban a hat ellenzéki párt egységes állást foglalt és kijelentették: megvalósul az előválasztás. Méghozzá mind a 106 egyéni választókörzetben megtartják, illetve miniszterelnök-jelöltet is ezen az alapon állítanak, melynek két fordulóját hirdették meg.