Ellenzéki javaslatokat is elfogadtak a Máért zárónyilatkozatában

Több ellenzéki javaslatot is elfogadtak, a Magyar Állandó Értekezlet Zárónyilatkozatában. Az ülés után az is kiderült, hogy Semjén Zsolt nem ért egyet Szávay István külhoni képviselői irodáinak bezárattatásával.

A Jobbik és más ellenzéki pártok több konkrét javaslata is bekerült a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIV. ülésének zárónyilatkozatába - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a tanácskozás után csütörtökön Budapesten, újságírók előtt.

Szávay István jelezte: aláírták a zárónyilatkozatot, az összmagyarság iránt érzett felelősségvállalásból, illetve mert konkrét javaslatuk is bekerült a dokumentumba.

Fontosnak nevezte, hogy javaslatukra a résztvevők kifejezték elkötelezettségüket, hogy segíteni, könnyíteni kell a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, de tartósan külföldön élők választójogának gyakorlását.

Üdvözlik a Vajdaságba irányuló gazdaságfejlesztési programot, és külön örülnek annak, hogy a nyilatkozat világossá teszi: fontosnak tartják a résztvevők az 50 milliárdos keret felhasználásának és elköltésének átláthatóságát.

A sportközvetítések magyar nyelven való sugárzása kapcsán tett lépéseket szintén pozitívan értékelte. Azt kérte, hogy a közelgő Európa-bajnokságra a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködve a kormány tegyen lépéseket, hogy a külhoni magyarok is vásárolhassanak a magyar meccsekre jegyet. Jelenleg ugyanis az MLSZ ezt magyar állampolgársághoz, illetve magyarországi állandó tartózkodási engedélyhez köti - fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta: a szlovák parlament elfogadott egy törvényt, amelynek alapján a Felvidéken nyitott irodáját december 15-ig be kellene zárnia, ellenkező esetben akár 3000 eurós büntetésre is számíthat. Ez egy újabb magyarellenes törvény, és nem hajlandó az irodát bezárni és a büntetést sem hajlandó kifizetni - közölte Szávay István. Ha idáig jutnak, akkor nemzetközi fórumokhoz fordul - jelezte.

A Jobbik alelnök hozzátette: örül annak, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, nem ért egyet azzal, ahogy a környező országok a magyar országgyűlési képviselők munkáját akadályozzák, ez áltál alapvető jogaikat korlátozzák.