Elmarad egy izgalmas randi: a héten nem békül ki Izrael és Palesztina

 

"Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 9-re ajánlott egy moszkvai találkozót. Beleegyeztem, és innen (Varsóból) akartam közvetlenül Moszkvába utazni" - mondta Abbász újságíróknak Varsóban, Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján.

Sajnos azonban az előző nap Putyin és Netanjahu képviselői találkoztak Jeruzsálemben, s az izraeli kormányfő küldöttei a tanácskozás elhalasztását javasolták

- ismertette Abbász. "Kész vagyok elfogadni bármilyen időpontot és helyszínt, mivel egyedül a párbeszéd vezet békéhez független államunk számára" - hangsúlyozta a palesztin vezető. "Az Izrael és Palesztina közötti béke közös érdekünk" - tette hozzá. Abbász szerint Palesztina emellett kész a felekezetek közötti párbeszédre is az iszlám, a judaizmus és a kereszténység képviselőinek részvételével, hogy "ne csak a világi hatalom, de a vallások is hozzájárulhassanak a Közel-Kelet visszatéréséhez a béke ösvényére".

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai megbízottja a nap folyamán a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: tanácskozott Netanjahuval az izraeli-palesztin rendezés kérdéséről, s jelenleg a béketárgyalások formájáról, helyéről és idejéről egyeztetnek. "Minden irányban és minden szinten aktív munka folyik" - mutatott rá a megbízott.