Elmutyizták az EU-forrásokat? Kipakolta az exfideszes az izgalmas felvételt

Az európai uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció szálai a legfelsőbb szintekig, a pályázatokról döntő minisztériumokig vezetnek.

A XXI. századi párt ellenzéki politikusa szerint a pénzeket a legtöbb esetben rossz célokra használták fel, vagy egy külön erre a célra felépített, maffiaszerű hálózaton keresztül egyszerűen ellopták. Így a 2015-ben a kormány által lehívott európai uniós támogatásokból, amely a tavalyi GDP majdnem 7 százalékát kitevő összegre rúgott, javarészt a Fidesz és gazdasági hátországa osztozott.

Föltéve, hogy ez tényleg igaz, akkor ennek a jelenségnek az a különös kockázata, hogy a politikai kapcsolatrendszeren élősködő, állami, uniós, önkormányzati megbízásokkal felfuttatott, közpénzzel kitömött mutyicégek máskülönben életképtelenek, semmit nem tudnak felmutatni. Az uniós források rövidesen elapadnak, a mutyicégek pedig a rendes, piaci versenyen el fognak bukni, munkanélkülieket, tartozásokat hagyva maguk után. Eközben a tisztességes, tehetséges magyar vállalkozások nem részesülnek semmiféle kiemelt támogatásban.

A jelenség létezését Hadházy Ákos egy nyilvánosságra hozott, eddig titkos hangfelvétellel illusztrálta, állítása szerint a lejátszott anyagon Ács Rezső szekszárdi polgármester hallható, aki állítólag 2012-ben azt részletezte, hogy az uniós pályázatok eredménye előre lezsírozott. „Bűnszervezet működik az uniós pénzek elosztásánál, ennek a szervezetnek az első csápja pedig a minisztériumokban van, ahol ezekről a pályázatokról döntenek” – mondta Hadházy, aki szerint az esetek nagy részében már előre megvannak a pályázatok győztesei, így az eljárások csak alibik. A „bűnszervezetnek” bedolgoznak önkormányzatoknál házaló mutyicégek, amelyek biztos pályázati sikert ígérnek, de kivitelezőként maguk bonyolítanak le mindent, ha ez nem tetszik egy helyhatóságnak akkor egész egyszerűen tovább állnak és egy másik települést keresnek fel az ajánlatukkal.

Hadházy példaként felhozott egy szekszárdi beruházást, a városban működő Wosinsky Mór óvodát ugyanis állítása szerint túlárazva bővítették. A projekt 130 millió forintba került, pedig piaci áron elegendő lett volna 66 millió forint – fogalmazott, emiatt az LMP feljelentést tett.

A hangfelvétel készítésének idején Hadházy Ákos a kormánypárt tagjaként, a Fidesz szekszárdi frakcióülésen is részt vett.