Élő pajzsként használják Moszul lakóit a dzsihadisták

A város lakói közölték, hogy mintegy 100 család indult meg a harcoknak leginkább kitett déli és keleti külvárosokból a város központja felé, de a dzsihadisták nem engedélyezik nekik a menekülést, mert attól tartanak, magát a várost akarják elhagyni.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) iraki missziójának vezetője is figyelmeztetett, hogy a szervezet fegyveresei emberek tízezreit használhatják fel élőpajzsként Moszul védelmében. Hozzátette, hogy az IOM a dzsihadisták vegyi támadásától tartva megkezdte a gázálarcok beszerzését.

Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint iraki és kurd parancsnokok azonban arról számoltak be, hogy megtorpant csapataik előrenyomulása Moszul irányába. Az iraki kormányerők és a kurd csapatok vezetői kedden tanácskoztak egymással a műveletek folytatásáról.

Eközben mások mellett egy magas rangú kurd tisztségviselő is arról számolt be, hogy "megbízható" jelentéseket kaptak arról:

Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ alapítója és vezetője, valamint Favzi Ali Núimeh robbanószer-szakértő még Moszulban tartózkodnak.

Az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva hétfőn azt jelentette, hogy al-Bagdadi Rakkába menekült.

Lázadás tört ki, elmenekült az Iszlám Állam vezetője

Lázadás tört ki az úgynevezett iszlamista rendőrség parancsnokának vezetésével Moszulban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) vezetője ellen, aki állítólag a dzsihadisták szíriai bástyájába, Rakkába menekült át a terrorszervezet iraki fellegvárából - jelentette hétfőn az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva.

A FARS iráni hírügynökség eközben arról számolt be, hogy moszuli fiatalok fellázadtak a dzsihadisták ellen, megtámadták és elfoglalták a szervezet egyik katonai támaszpontját el-Káhira negyedben.

Az orosz és szír erők lecsapnak a Szíriába menekülő dzsihadistákra

Lavrov megjegyezte, hogy nem tudja, milyen okból, de az Iszlám Állam kezén lévő, mintegy másfélmilliós észak-iraki Moszult nem vették teljesen körbe a város visszaszerzésére törekvő haderők.Hozzátette:"Remélem csak azért, mert nem tudták, nem azért, mert nem akarták."Kifejtette: emiatt van egy folyosó, és fennáll annak a veszélye, hogy ezen keresztül a dzsihadisták Moszulból Szíriába menekülnek.