Ennél menőbb programot biztos nem talál január közepén: találja meg a magyarországi parlagi sasokat!

Ön tudja, mennyi parlagi sas telel hazánkban? Számolja meg!

Ennél menőbb dolgot január közepén biztosan nem találhatunk. S amellett, hogy izgalmas és szívmelengető, de még hasznos is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XIV. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2017. január 13-15-e között.

Hazánk területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de előfordul a szirti sas és a fekete sas is - csinál kedvet a jelentkezők számára az MME.

A 2016-os adatok

Tavaly egyébként már 421 felmérő járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit az ország területének 19 százalékán(!), a 789-884 közötti rétisas és 346-392 közötti parlagi sas mellett 6 szirti sast és 4-5 fekete sast, valamint további 13 ragadozómadár-faj mintegy 7000 példányát is számba véve (A részletekért kattintson az MME oldalára).

Szóval, aki részt szeretne venni hazánk páratlan természeti kincseinek megóvásában, számbavételében, erre itt egy újabb alkalom. De persze azok számára is rendkívüli lehet, akik természetes közegében kívánják megszemlélni ezeket a csodálatos és fenséges állatokat.