ENSZ: Szenvednek a donyecki gyerekek a háborús konfliktus miatt

„Rázkódott a föld. Anya megfogott engem és futottunk. Sírtam közben és nagyon féltem. Egy nap csak öt percre mehetek ki a szabadba."

Kirill egy ágy sarkán üldögél egy pincében, 64 másik emberrel osztozik a gyorsan kialakított menedékhelyen Donyeck alatt. Ő és az anyja még 2014 augusztusában kényszerültek elhagyni az otthonukat az állandó bombázások és tüzérségi támadások miatt, így már öt hónapja élnek a föld alatt.

A menedékhelyen rajta kívül még 20 gyermek van, 7-12 éves kor közöttiek. Mivel szüleik nem engedik őket ki, ezért hiányoznak az iskolából és az alapvető gyógyszereknek is szűkében vannak. Donyeckben a legtöbb család így él. Sanyarú körülmények uralkodnak a pincékben, gyakran megfelelő élelem és elegendő tiszta ivóvíz nélkül.

„Most már tudok nyugodtan aludni a bombázások alatt is, de az első négy hónapban gyakran voltak rémálmaim és felriadtam éjszakánként, nagyon féltem.” – állítja Kirill.

Több ezer ember zsúfolódik össze az óvóhelyeken Donyeckben: többnyire nagyon kevés az ivóvíz, rosszak a higiéniás körülmények és az élelmiszer is akadozva érkezik (emlékezetes: többször írtunk már arról, hogy az ukrán hadsereg és az önkéntes milíciák megakadályozzák a segélyszállítmányok célba juttatását).

Az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja eddig is 100.000 embernek segített ivóvízzel és további 60.000 gyermeknek szállított megfelelő gyógyszereket, valamint orvosi szereket az ukránok által folyamatosan lőtt Donyeck és Luhanszk megyékbe - írja jelentésében az UNICEF munkatársa.