Értékteremtés, élmények és közösség

Az önkénteskedés és az önképzés fontosságáról beszélgettünk Farkas Gergellyel, a Jobbik IT elnökével.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata 2016-ra meghirdette az Önképzés évét, de mielőtt még erről esne szó, beszéljünk a tavalyi évről, amely az Önkéntesség jegyében telt el. A Jobbik IT tagjai országszerte vállaltak részt szervezett kereteken belül társadalmi munkában vagy karitatív tevékenységben. Pontosan milyen akciók voltak ezek és milyen sikerük volt?

Mindenekelőtt azt szeretném megjegyezni, hogy az évek elnevezése kapcsán nem arról van szó, hogy valamit az adott évben fontosnak tartunk, majd utána elfelejtünk, hanem arról, hogy a szervezetünket jellemző sokszínű tevékenységi körből kiemelünk egy témát, amit aztán középpontba állítunk az adott évben. Tehát konkrétan a tavalyi év előtt is rengeteg önkéntességgel összefüggő akciónk volt, ahogy lesz a következő években is, csak 2015-ben még inkább előtérbe helyeztük az ilyen tevékenységünket. Az Önkéntesség évében országszerte jeleskedtek tagozataink különböző társadalmi munkák elvégzésében. Intézményi felújításokban vettek részt, szemétszedési akciókat szerveztek, állatmenhelyeken tevékenykedtek, szociális intézményekben segédkeztek, adományokat gyűjtöttek hátrányos helyzetű családok számára és számos más módon végeztek karitatív munkát. Nem túlzás azt mondani, hogy több száz önkéntes akciót szerveztek meg a helyi tagozataink 2015-ben.

Ki találja ki ezeket az akciókat? Az anyapárt, a Jobbik szolgáltatja a példát, vagy a Jobbik IT határozza meg az éves programjait, tevékenységét?

A Jobbik IT vezetősége és kreatív csapata találja ki, illetve tervezi meg az adott évre a programjainkat. Ezután az Elnökség ez alapján fogalmaz meg javaslatokat a helyi szervezetek számára. De fordítva is működhet az ötletelés, többször előfordult már, hogy a helyi szervezetek előálltak egy jó kezdeményezéssel, amelyet azután országos szintre kiterjesztettünk. A Jobbik IT egyébként 2013 óta emel ki egy-egy nagyobb, meghatározó témát és állítja ezt középpontba az adott évben, amely gyakorlatotot tavaly már a felnőtt párt is átvette, hiszen tavaly már Vona Gábor is meghirdette az önkéntesség évét. Büszkék vagyunk tehát rá, hogy ebben az IT volt az ötletgazda.

Miért lett 2016 az Önképzés éve, és mit kell tudni erről?

Az önképzés fontossága sem új az Ifjúsági Tagozat számára. Korábban is számos rendezvényt szerveztünk vagy épp kiadványt jelentettünk meg a témában. Rendszeres képzéseket tartunk a szervezet vezetői számára, a fiatalok tájékoztatása érdekében kiadtuk többek között a Magyar Ifjúsági Kódexet és az Eszmék Könyvét, de a 2016-os évben azonban még inkább előtérbe szeretnénk helyezni a folyamatos tanulást.

Magyarország második legnagyobb pártjának ifjúsági szervezeteként fontosnak tartjuk, hogy tagságunk képezze magát, készüljünk a ránk váró feladatokra.

A Jobbik kormányra kerülése esetén az ifjúsági tagozatosokra is komoly feladatok fognak várni és ezt nem várhatjuk ölbe tett kézzel. Másrészt általános üzenetnek is tartjuk az önképzés szükségességét minden fiatal számára. Arra akarjuk felhívni a figyelmet ebben az évben kampányainkkal, rendezvényeinkkel, hogy az oktatási kereteken túlmenően is fontos saját magunkat képezni, tudásunkat gyarapítani. Így lehetünk sikeresek, így érhetjük el a céljainkat az életben.

Milyen konkrét akciókkal készültök?

Ahogy említettem, két célcsoportja van az ilyen irányú tevékenységünknek. Az egyik a tagságunk, akik részére például elindítunk egy előadóturnét, amelyet különböző témákban az IT elnökségi tagjai, kabinetvezetői fognak tartani. A meglévő vezetőképzőkön és a Jövő ígéretei képzés folytatásán túl havi szinten 1-1 ún. kisokost fogunk készíteni egy-egy szakpolitikai témakörben, melyet a teljes tagságunknak ki fogunk küldeni, megadva a lehetőséget számukra a fakultatív önképzésre. Ösztönözni fogjuk a helyi tagozatainkat arra is, hogy saját taggyűléseiken egymásnak tartsanak előadásokat, ami a felkészülő tagtársunknak az előadókészség javítása szempontjából lesz hasznos, míg a tagság új tudással gyarapodik. De ezek csak a már meglévő, nagyobb tervek, számos kisebb, vagy még csak részben kidolgozott ötletünk van még.

És milyen kezdeményezéseitek lesznek a másik célcsoport számára, a tagságotokon kívüli fiataloknak?

Itt inkább országos kampányokkal fogunk előállni. Olyan alapvető kampányra kell itt gondolni, ami például az olvasást népszerűsíti, de tervben van egy olyan is, amellyel szeretnénk díjazni - és így ösztönözni - azokat a diákokat, akik a félév és az év vége között a legtöbbet javítják tanulmányi eredményeiken. Lesznek pályázataink, kihasználjuk a facebook nyújtotta előnyöket kisebb kampányokra, de még nem szeretnék mindent előre lelőlni, időben mindenki fog hallani ezekről a kezdeményezéseinkről.


Jelentkezés a Jobbik Ifjúsági Tagozatának honlapján

Említetted a vezetőképzőtöket, ami mostanra hagyománnyá vált. Az elnevezés sokatmondó a rendezvény célját illetően, de mégis mit sajátíthatnak el, milyet útravalót kaphatnak itt az érdeklődő fiatalok?

A vezetőképzőket félévente szervezzük, eddig már kilenc ilyen alkalmon vagyunk túl. Egy egész hétvégén, 6-8 előadáson vesznek részt szakmai képzésben a Jobbik Ifjúsági Tagozat vezetői. Hozzánk közel álló külsős szakemberek, a Jobbik szakértői, vagy épp országgyűlési képviselői tartanak előadásokat különböző szakpolitikai, kommunikációs vagy szervezetépítési témakörben.

Célunk, hogy olyan tudással vértezzük fel az IT vezetőit, amelyek szükségesek a mindennapi munkavégzésükhöz, hogy ezáltal is még felkészültebben, hitelesebben tudják megjeleníteni a Jobbikot és az IT-t a saját településükön.

Egyébként amellett, hogy hasznos és fontos tudással gazdagodhatnak a résztvevők ezeken a képzéseken, kiváló közösségépítő alkalmak is ezek.

Tavaly kiadtátok a magyar fiatalok részére az Eszmék Könyve című brosúrát. Egyfajta intellektuális iránytűként határoztátok meg, és felsoroltátok, röviden bemutattátok szinte az összes politikai-ideológiai eszmerendszert. Miért tartottátok ezt fontosnak?

Az volt a tapasztalatunk, hogy nagyon sok fiatal nincs tisztában ezen kifejezések pontos jelentésével. Ezért részben lehet okolni őket is, de azt is látni kell, hogy napjainkban sokszor tudatos, erőteljes félretájékoztatás zajlik egyes megmondóemberek vagy médiumok részéről, hogy melyik izmus, fogalom mit jelent pontosan. Csak egy példa: a nacionalizmust, aminek véleményem szerint mindenki számára alapvetőnek kellene lennie, tudatosan összekeverik a sovinizmussal és negatív jelzőként állítják be. Szóval már önmagában annak is örülnék, hatalmas dolognak tartanám, hogy ha egy magyar fiatal tisztán látna ebben a világban, valóban meg tudná ítélni, hogy egyes fogalmak, ideológiák, eszmék mit takarnak.

Terveztek az Önképzés évében is hasonló kiadványokat megjelentetni?

A Magyar Ifjúsági Kódex, az Eszmék Könyve egy sorozat része, mely szerencsére nagyon sikeres lett, olyannyira, hogy igazából szükség lenne további kiadásokra is, csak ennek még az anyagi fedezetét nem tudtuk előteremteni. Ennek ellenére készülőben van a sorozat harmadik része, a Hősök Könyve, amelyben olyan példaképeket szeretnénk bemutatni a fiatalok számára, akik értékeket tudnak közvetíteni feléjük és akik élete, cselekedetei mintául szolgálhatnak egy mai fiatalnak. Gondoljunk csak Pongrátz Gergelyre, Mansfeld Péterre, Mindszenty Józsefre, Klebelsberg Kunóra, vagy épp a Rongyos Gárda tagjaira. Szerencsére a magyar történelem sok ilyen szereplővel büszkélkedhet. Szintén tervben van egy a legkisebbeknek, a gyerekeknek szóló kiadványunk, de erről még nem szeretnék többet elárulni.

Decemberben, karácsony előtt hirdettétek meg az I. Nemzeti Ki Mi Tud-ot, amelyhez Vári-Kovács Péter színművésszel és zenésszel egy promó videót is készítettetek. Gyűlnek a jelentkezők?

A jelentkezési határidő már lezárult. Közel félszáz jobbnál jobb, színvonalas jelentkezés és pályázat érkezett. Egy zsűri válogatja ki a márciusi döntőbe jutottak névsorát, melyet nem kisebb név vezet, mint Gregor Bernadett színművésznő. Korábban is szerveztünk már ki mit tud-ot, de az kizárólag az Ifjúsági Tagozaton belüli tehetségekre koncentrált. Annak sikerén felbuzdulva gondoltuk, hogy szeretnénk szélesebb körben is meghirdetni és a nemzeti oldal fiatal tehetségeinek lehetőséget adni.

Az eddig említett tevékenységeteken túl milyen szakmai programotok van az ifjúság érvényesülésének érdekében?

Számos szakmai kampányunk volt már, most is tervben van egy új, amivel az őket érintő problémákra hívjuk fel a figyelmet. Ezentúl persze megoldási javaslatokat is megfogalmaztunk, amik a Jobbik programjának részét képezik. Ilyen például az oktatási problémákra adandó válaszok, a fiatalok lakhatási problémáinak a megoldása, a munkahely-teremtési és szakmai gyakorlatok kérdése, az ösztöndíjak emelése, a diákmunka, illetve a diákhitel körüli visszaélések megszüntetése és még sorolhatnám. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy olyan környezetet teremtsünk Magyarországon, hogy a fiatalok itthon tudjanak boldogulni. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert más politikai ifjúsági szervezetekkel ellentétben jómagam a szervezet elnökeként ezeket a kérdéseket az Országgyűlésben is képviselni tudom.

A hazai ifjúság szempontjából mit látsz a legégetőbb problémának?

Az előbb felsoroltam több problémát, de ami ezeket generálja, az az elmúlt 25 év kormányainka fiatalokhoz való hozzáállása. Sosem törődtek kellő súllyal ezzel a generációval, amely egyben a jövő generációja is. Ebből a hozzáállásból pedig levezethető a fiatalok minden problémája. Az oktatásban véghezvitt rombolás, az elvándorlás kérdésének kezelése, amit a kormány elbagatellizál, és nem foglalkozik vele kellő mértékben. Ha ez a szemlélet megváltozna, az egy hatalmas változást tudna eredményezni, és végre éreznék a fiatalok is, hogy fontosak ennek az országnak.

Mit üzennél az interjút olvasó fiataloknak, miért érdemes csatlakozni hozzátok?

Mert minden fiatal vágyik arra, hogy egy jó közösség tagja legyen, és mi ezt tudjuk nyújtani. Egy hasonló gondolkodású, nemzeti értékrendű, tenniakaró fiatalokból álló csapat vagyunk, akik nem csak kritizálni tudnak, hanem maguk is tesznek azért, hogy jobb legyen ennek az országnak, így nekünk is. Értékteremtés, élmények és közösség, ez a Jobbik IT, ezek vagyunk mi és ehhez várjuk minden fiatal csatlakozását.